A krémes, darált húsos rakott karfiol akkor a legfinomabb, ha bőségesen öntöd nyakon tejszínnel.
A tejszínes rakott karfiol sok-sok darált hússal kiadós és egészséges egytálétel. Legjobb akkor lesz, ha a karfiolt blansírozod előtte: ez azt jelenti, hogy öt percig forrald, majd szűrd le, és tedd jéghideg vízbe. Így őrzi meg a roppanós állagát.
Hozzávalók 4 személyre
50 dkg darált hús
7.5 dkg reszelt sajt
3 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej karfiol
1 csésze rizs
1 hagyma
tojás
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál borsikafű
só
bors
olaj
vaj és zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
A karfiolt szedd rózsáira, mosd meg, majd dobd forrásban lévő sós vízbe. Főzd öt percig, szűrd le, tedd jéghideg vízbe, és így hűtsd le.
A felaprított hagymát olajon futtasd meg, add hozzá a zúzott fokhagymát, pirítsd együtt egy percig, majd keverd hozzá a darált húst. Sózd, borsozd, szórd meg kakukkfűvel és borsikafűvel, és pirítsd fehéredésig. A rizst sós vízben főzd puhára, és keverd össze a kisült hússal.
Egy tepsi alját kend ki vajjal, és szórd meg zsemlemorzsával. Egyengesd el rajta a húsos rizst, és fedd be a karfiolrózsákkal. A tejszínt keverd el a tojással és a reszelt sajt felével, öntsd a karfiolra, hogy mindenhol jól átjárja, szórd meg a tetejét a maradék sajttal, és alufóliával letakarva told 200 fokos sütőbe. Fél óra múlva vedd le a fóliát a tetejéről, és pirítsd további tíz percig, hogy a sajt ropogóssá váljon.
0 Megjegyzések