A gazpacho ezen a nyáron is kihagyhatatlan.
A gazpacho nevű hideg spanyol zöldséglevest elég egyszer megkóstolni, utána örökre a rabja maradsz. A leves édes, napérlelte, nyárvégi paradicsomból és néhány más zöldségből áll. Csak turmixold őket össze, és mehetnek a hűtőbe, hogy az ízeik összeérjenek. Mivel nyersen kerülnek a tányérokba, megmarad a vitamintartalmuk.
Hozzávalók 6 személyre
50 dkg koktélparadicsom
4 nagy, friss paradicsom
3 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kaliforniai paprika
1 lime leve
1 evőkanál balzsamecet
1 teáskanál só
1 teáskanál Worcestershire szósz
1 csipet oregánó
1 csipet cayenne bors
0.5 kígyóuborka
0.5 dl olívaolaj
0.5 teáskanál őrölt kömény
frissen őrölt bors
Elkészítés:
A nagy paradicsomokat hámozd meg. Erre a legjobb módszer az, ha a tetejükön kereszt alakban egy bevágást ejtesz, majd néhány másodpercre forrásban lévő vízbe dobod őket. Halászd ki a darabokat, és ezután könnyen lejön a héjuk. A meghámozott paradicsomokat kockázd fel és tedd egy tálba. Tedd melléjük a megtisztított és kockákra vágott uborkát, kaliforniai paprikát, újhagymát és fokhagymát.
A koktélparadicsomot, az olívaolajat, a lime levét, a balzsamecetet és a Worcestershire szószt turmixgépben pürésítsd össze. Öntsd a tálban várakozó, felszeletelt zöldségekre. Az így kapott keverék egyharmadát megint pürésítsd, és öntsd vissza a tálba. Ízesítsd sóval, oregánóval, cayenne borssal, őrölt köménnyel és fekete borssal. Tedd a hűtőbe néhány órára, hogy az ízei összeérjenek.
0 Megjegyzések