Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Fűszeres indiai padlizsánragu


Imádni fogod ezt az izgalmas, fűszeres, indiai padlizsánragut. 

Ennek az indiai padlizsánragunak a lelke a fűszerkeverék, amelyet hagyományosan házilag kevernek össze, mindenki a saját ízlésének megfelelően. A fűszereket előbb megpirítják, ettől lesz utánozhatatlan aromájuk, majd jöhet rá a padlizsán és a többi hozzávaló. 

Hozzávalók

A garam masala fűszerkeverékhez:

  • 2 ek. koriandermag
  • 1 ek. egész római kömény
  • 1 ek. kardamom (zöld, csak a magok)
  • 1 ek. fekete bors
  • 1 tk. szegfűszeg
  • 1 tk. édesköménymag
  • 1 rúd fahéj
  • 1 tk. őrölt szerecsendió

A padlizsánraguhoz:

  • 2 darab padlizsán
  • 2 ek. olaj
  • 1 darab vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 cm friss gyömbér
  • 1 darab paradicsomkonzerv (kockázott)
  • 2 dl kókusztej
  • 1 dl zöldségalaplé
  • ízlés szerint
  • 1 ek. házi garam masala fűszerkeverék
  • fél tk. füstölt paprika

Elkészítés:

A fűszerkeverékhez egy száraz serpenyőben, közepes lángon pirítsuk meg a koriandermagot, római köményt, kardamommagokat, borsot, szegfűszeget, édesköményt és a fahéjat 2–3 percig, amíg illatozni kezdenek. Hagyjuk kihűlni, majd őröljük porrá kávédarálóval, és keverjük hozzá a szerecsendiót. Légmentesen záródó üvegben, fénytől védve tároljuk, így akár 3-4 hónapig is megőrzi az aromáját.

A padlizsánt mossuk meg és kockázzuk fel. Sózzuk be, és hagyjuk állni 15 percig, majd itassuk fel róla a nedvességet papírtörlővel.

Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olajat, és süssük meg a padlizsánkockákat 8–10 percig, amíg aranybarnák lesznek. Tegyük félre egy tányérra.

A hagymát kockázzuk fel, a fokhagymát pedig aprítsuk fel minél kisebbre, a gyömbért reszeljük le. A serpenyőben pároljuk a hagymát 4–5 percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és pirítsuk további 1 percig.

Szórjuk rá a garam masalát és a füstölt paprikát, keverjük át, majd adjuk hozzá a paradicsomkonzervet és a zöldségalaplevet. Forraljuk fel, majd alacsony lángon főzzük tovább 5 percig.

Adjuk hozzá a kókusztejet és a padlizsánt, főzzük tovább még 8-10 percig, hogy az ízek összeérjenek.

Kínáljuk basmati rizzsel vagy naan kenyérrel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések