Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Pillekönnyű, tavaszi citromos keksz: olyan, mint egy falat napsugár


Tökéletes kávé és tea mellé, de önmagában is ez az omlós, könnyű citromos sütemény. 

Ez a friss, illatos citromos keksz szinte elolvad az ember szájában, amellett pedig, hogy az első tavaszi napsugarakat idézi, a citromos íznek köszönhetően már a nyár frissessége is ott kacsintgat benne. Dupla adag citrommal is készítheted, ha pedig a porcukorba egy kis keményítőt is keversz, még látványosabb lesz a kirepedezett hatás.

Hozzávalók 20 darabhoz

20 dkg liszt
12 dkg cukor
10 dkg vaj
1 tojás
1-2 evőkanál tejföl vagy görög joghurt
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál citromlé
pár csepp vaníliaaroma
fél teáskanál sütőpor
negyed teáskanál szódabikarbóna
10 dkg porcukor a hempergetéshez
fél evőkanál keményítő a hempergetéshez – opcionális

Elkészítés:

A tojást keverd ki a cukorral, a puha vajjal, a citromlével, a citromhéjjal és a vaníliaaromával. A lisztet keverd össze a sütőporral és a szódabikarbónával, majd add hozzá a cukros-vajas krémhez. Add hozzá a joghurtot vagy tejfölt, majd tedd fél-egy órára pihenni a hűtőszekrénybe, hogy a vaj visszadermedjen, és formázható legyen a tészta. Ha túl lágynak találod, egy kevés lisztet adj még hozzá.

Egy tepsire tegyél sütőpapírt, majd formázz kis gombócokat a tésztából, hempergesd meg őket porcukorban, és tedd őket egymás mellé úgy, hogy bőven legyen helyük, a sütőben ugyanis megduzzadnak majd. Lapítsd le kissé a kupacok tetejét, majd tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 10-12 percig. Ne várd meg, míg megpirulnak, vagy barnás árnyalatúak lesznek, úgy könnyen kiszáradnak és megkeményednek. Ha kapnak egy kis színt, vedd ki a kekszeket, és hűtsd ki őket egy rácson.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések