Az ír káposztás marhahús készítésére fel kell készülni, az eredmény azonban magáért beszél.
Az írek – és leginkább az ír származású amerikaiak – Szent Patrik napján készítik el ezt a fűszeres, káposztás, sózott marhaszegyet. Arrafelé boltban is kapható az előre bepácolt, corned beef névre hallgató marhahúskonzerv, de aki igazán ad magára, ott is házilag készíti. A hús egy teljes hétig pihen a fűszeres pácban, ezután három óra alatt fő meg a fazékban a káposztával együtt.
Hozzávalók 8 személyre
A fűszerkeverékhez:
6 babérlevél
2 teáskanál egész szegfűszeg
2 teáskanál őrölt gyömbér
1 evőkanál mustármag
1 evőkanál szemes bors
1 evőkanál koriandermag
1 evőkanál borókabogyó
A páchoz:
4 l víz
30 dkg nagy szemű tengeri só
10 dkg barna cukor
5 teáskanál Himalája-só
3 teáskanál fűszerkeverék
1 marhaszegy (1,8-2 kg)
0.5 fahéjrúd
A főzéshez:
50 dkg krumpli
50 dkg sárgarépa
1 nagy fej káposzta
1 evőkanál fűszerkeverék
Elkészítés:
Először állítsd össze a fűszerkeveréket. Az egész fűszereket nyújtófával vagy mozsárban törd durvára, a babérleveleket morzsold el. A páchoz való vizet forrald fel a kétféle sóval, a cukorral, a fahéjrúddal és három teáskanál fűszerkeverékkel. A maradékot tedd lezárt üvegbe, és majd a hús főzesekor használd fel. A felforrt vizet hűtsd hidegre, és tedd bele a marhahúst. Öt-hét napig tartsd ebben a pácban. Naponta egyszer fordítsd meg, egyébként nem lesz vele gondod.
A főzés napján a húst vedd ki a pácból, és hideg vízzel öblítsd le. Öntsd fel annyi hideg vízzel, amennyi egy-két ujjnyira ellepi – minél több vizet használsz, annál kevésbé lesz sós –, adj hozzá egy evőkanállal a félretett fűszerkeverékből, és egészen kis lángon gyöngyöztesd 3-4 órát. Az utolsó fél órában add hozzá a vékony csíkokra vágott káposztát, a megtisztított és felszeletelt répát és krumplit, és főzd az egészet puhára.
0 Megjegyzések