A házi tejföl készítése mást nem kíván, csak egy kis tejet és türelmet.
A tejföl a magyar konyha kihagyhatatlan alapanyaga, amelyet egy kis türelemmel otthon is elkészíthetsz. Jó házi tejfölt csak házi tejből tudsz készíteni, a bolti, zsírszegény, pasztőrözött változat nem alkalmas erre a célra, mivel meleg helyre állítva nem alszik meg, hanem egyszerűen csak megromlik. Az első adag házi tejföl néhány nap alatt készül el, a többi már gyorsabban fog menni.
Házi tejföl készítése
Hozzávalók 1.2 literhez
1 l házi tej
2 dl házi tejföl
Elkészítés:
Az első adag tejföl készítéséhez a friss tejet öntsd egy tálba, és meleg helyen hagyd megaludni. Két-három nap múlva észre fogod venni, hogy a zsírosabb rész a tetejére jött fel. Kanalazd le róla: ez a tejföl. A visszamaradt rész az aludttej, amelyet önmagában is fogyaszthatsz, vagy belekeverheted sütikbe, lángosba.
Innentől fogva már gyorsabban fog menni a tejfölkészítés. A következő adaghoz a tejet forrald fel, és hűtsd nagyjából 40 fokosra, hogy az ujjadat ne égesse meg, ha belenyúlsz. Ezt keverd el két-három deci házi tejföllel. Az így beoltott tej egy éjszaka alatt tejföllé sűrűsödik.
0 Megjegyzések