Az almás szerelmeslevél légies tésztájú, mennyeien édes sütemény.
Az almás szerelmeslevél hártyavékony tésztája istenien finom borítékba csomagolja a tölteléket. Ez a sütemény a szívet is megdobogtatja. A nagymamák klasszikus receptje nem véletlenül állta ki az idők próbáját, mennyeien finom recept.
A tészta akkor lesz igazán finom, hogyha egy fél napra pihenni hagyod a hűtőben. Boltban kapható kész leveles tésztából is készítheted, de a házi lesz az igazán finom.
Hozzávalók 5 adag
tészta
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 6 db tojássárgája
- 1 citrom
töltelék
- 2 alma
- 2 evőkanál méz
- fahéj
- vaníliapor
Elkészítés
A tésztához egy nagyobb tálat készíts elő. A lisztbe morzsold bele a felkockázott, hideg vajat. Adj hozzá 5 darab tojássárgáját, a cukrot és a citromlevet, majd gyúrd össze. Egy tojássárgáját tegyél félre a sütéshez. A tésztából formázz golflabda méretű golyóbisokat, és pihentesd a hűtőben egy fél napig.
Másnap egy lisztezett deszkán 5 mm vastagságúra nyújtsd ki a tésztát.
A tölteléket nagyon egyszerű elkészíteni. Pucold meg az almákat, darabold fel apró kockákra és tedd bele egy lábosba. A mézzel és ízlés szerint a fűszerekkel, illetve néhány evőkanál vízzel főzd össze, míg puha nem lesz az almás töltelék. A tűzről levéve hagyd egy kicsit kihűlni. Addig melegítsd elő a sütőt 170 fokra.
A kinyújtott tésztára kend rá az almás tölteléket úgy, hogy a tésztát hosszában és keresztben is egymásra tudd hajtani. Darabold fel háromszögekre, majd tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Sütés előtt kend meg a tetejüket a félretett tojássárgájával.
Kóstold meg még melegében!
0 Megjegyzések