Ha ezzel a módszerrel sütöd a házi bagettet, reggel friss, ropogós péksütit vehetsz ki a sütőből.
A házi bagett
egyik legjobb tulajdonsága, hogy este kell összeállítani, és másnap
reggel frissen kisütheted. Így friss lesz, ropogós, és még a pékségig sem kell lemenned
érte. A legtökéletesebb alakja akkor lesz, ha speciális bagettformában
sütöd, de akkor sincs veszve semmi, ha ilyened nincs, mert tepsiben is
készülhet.
Hozzávalók 3 darabhoz
- 45 dkg liszt
- 3,5-4 dl víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál instant élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba. Add hozzá a cukrot, az élesztőt, a sót, és fokozatosan annyi langyos vizet, hogy jól kezelhető tésztát kapj. Ha összeállt, add még hozzá az olajat. Dolgozd össze, de különösebben dagasztani nem kell. Tedd a hűtőbe 12-18 órára, közben egyszer gyúrd át.
Másnap reggel formázd meg a bagetteket. A tésztát szedd három egyenlő részre. Nyújtsd ki mindegyiket ovális alakúra, tekerd fel, mint a palacsintát, és a két végét csípd össze, hogy szét ne nyíljon. A tetejüket vagdosd be, és tedd őket sütőzacskóba. Három darab nem biztos, hogy egy zacskóba bele fog férni, lehet, hogy két zacskóra lesz szükséged. Hagyd őket így másodszor is kelni 40 percig.
A sütőt melegítsd elő 220 fokra. A zacskókba spriccelj néhány csepp vizet, a száját zárd le, és told a tepsit a sütőbe 20-25 percre.
0 Megjegyzések