Házilag is készíthetsz könnyen kezelhető szendvicskenyeret.
A toastkenyér vagy szendvicskenyér azért
olyan népszerű, mert rendkívül könnyen kezelhető, azonban hírhedt arról,
hogy mennyi mesterséges adalékanyagot tartalmaz. Ezt elkerülheted, ha
magad sütöd meg házilag a szendvicskenyeret. Mivel egyáltalán nem olyan körülményes, mint a hagyományos házi kenyérsütés, biztos, hogy te is sokszor fogod elkészíteni.
Hozzávalók 1 darabhoz
- 42 dkg liszt
- 5.5 dkg vaj
- 4 dkg élesztő
- 2.5 dl víz
- 2 evőkanál cukor
- 1.5 teáskanál só
- 0.5 dl tej
- olaj a kenéshez
Elkészítés:
A meglangyosított tejet és vizet keverd el egy nagy tálban. Add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. Amikor felfutott, keverd hozzá a szoba-hőmérsékletű vajat, a sót, a liszt egyharmadát, és géppel kezdd el kidolgozni. Amikor összeállt, fokozatosan adagold bele a többi lisztet. Géppel vagy kézzel dagaszd ki. Ha túl ragacsos a tészta, még óvatosan néhány kiskanál lisztet adhatsz hozzá.
Hogy elég ideig dagasztottad-e a tésztát, a következő módszerrel ellenőrizheted: vegyél ki belőle egy kis adagot, fordítsd az ablak felé, és kezdd el óvatosan széthúzni. Ha a fény már átsüt rajta, de a tészta még nem szakadt el, jól ki van dolgozva. Ekkor emeld át egy olajjal vékonyan kikent tálba. Forgasd meg benne, hogy a felszínét mindenhol bevonja az olaj, takard le, és keleszd egy-két óra alatt a duplájára.
Amikor megkelt, lisztezett deszkán gyúrd át, nyújtsd ki téglalap alakúra, csavard fel, és emeld át egy kiolajozott kenyérformába. Takard le újra, és keleszd addig, amíg egy ujjnyira túlnő a forma tetején. Ez nagyjából egy óra. A második kelesztés után told 180 fokos sütőbe, és 30-35 perc alatt süsd pirosra.
0 Megjegyzések