A klasszikus túrós csusza receptjét egy kis csavarral és sok sajttal tettük különlegesebbé.
A túrós tészta megkerülhetetlen klasszikusa a hazai gasztronómia hagyományainak, még ha örök vita tárgyát képezi is, sósan, baconnel és savanyúsággal, vagy cukorral kevert tejföllel, édesen illik-e elkészíteni. Ha a szalonnás verzió szerelmese vagy, mutatunk egy receptet, mely rakott formában teszi még izgalmasabbá.
Hozzávalók 4 személyre
, 40 dkg tetszőleges formájú száraztészta
, 40 dkg túró
, 25 dkg sajt
, 15 dkg bacon
, 3 dl tejföl
, olaj
, só ízlés szerint
, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Főzd meg a tésztát forrásban lévő, enyhén sós, egy kanál olajjal kiegészített vízben, a csomagolás utasítása szerint, al dentére. Ha kész, szűrd le, egy kevés olajjal össze is forgathatod, hogy ne ragadjon össze.
Kockázd fel a bacont, és serpenyőben egy kevés olajon süsd meg. Keverd össze egy tálban a túrót és a tejfölt, és akár a bacon zsírját is hozzáöntheted, ha intenzívebb ízt szeretnél. Sózd, borsozd ízlés szerint. A sajtot reszeld le. Vajazz ki egy hőálló tálat, és rétegezd bele a hozzávalókat. Elsőként egy adag tésztát tegyél bele, majd jöhet a túrós-tejfölös réteg, a bacon, a sajt és így tovább. A tetejére, a baconre szórd rá a maradék sajtot. 180 fokra előmelegített sütőben süsd addig, míg aranybarna nem lesz, ez sütőtől függően körülbelül 15-20 perc.
0 Megjegyzések