A Duna-hullám süti német nyelvterületről indult hódító útjára, de már itthon is a magunkénak érezzük.
Piskóta, főzött krém, meggyszemek és hullámos csokibevonat: a retró sütik rajongói biztos, hogy szívesen gondolnak vissza a Duna-hullám sütire. Bár maga az édesség Németországból – más források szerint Ausztriából – származik, hazánkban is hosszú idők óta népszerű lakodalmas sütemény.
Hozzávalók 23 x 33 cm-es formához
A tésztához:
35 dkg meggybefőtt
32 dkg liszt
25 dkg vaj
20 dkg cukor
5 tojás
3 evőkanál tej
2 evőkanál kakaópor
1 csomag sütőpor
1 teáskanál vaníliaaroma
1 csipet só
A vaníliás krémhez:
25 dkg vaj
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás pudingpor
1 l tej
A csokis bevonathoz:
30 dkg étcsoki
5 evőkanál olaj vagy kókuszolaj
Elkészítés:
A tésztához a puha vajat keverd habosra cukorral és a vaníliaaromával. Üsd bele egyenként a tojásokat, és ezekkel is keverd ki, amíg a térfogata megnő, a színe pedig elhalványul. A lisztet egy másik tálban keverd el a sütőporral és a sóval. Forgasd a vajas részhez. Egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben oszd el a tészta háromnegyedét. A maradékba keverd bele a kakaóport és a tejet. A kakaós tésztarészt kend rá a sima tetejére. A meggyet csepegtesd le, és egyenként rakd ki vele a tésztát. Told 180 fokos sütőbe 20-25 percre, amíg a beleszúrt villára nem ragad már rá a tészta. Ha kész, vedd ki, és várj egy órát, amíg kihűl.
A vaníliás krémhez a pudingot főzd meg tejben a csomagoláson olvasható utasítás szerint. Ha megfőtt, takard le fóliával, hogy ne bőrösödjön, és hagyd ezt is kihűlni. Közben a szoba-hőmérsékletű vajat is verd habosra. Amikor a vaj és a krém nagyjából egyforma hőmérsékletű lesz, forgasd őket össze. Kend ezt a krémet a kihűlt tészta tetejére, és tedd a hűtőbe 40 percre.
A bevonathoz a csokit gőz fölött olvaszd fel. Ha elolvadt, keverd bele az olajat, hogy fényesebb legyen. Kókuszolajat is használhatsz. Kend a sütin pihenő vajas krém tetejére. Várj tíz percet, amíg épp elkezd megkötni, ekkor villával óvatosan rajzolj a tetejére hullámos mintát. Várd meg, amíg teljesen megszilárdul a bevonat, utána szeleteld.
0 Megjegyzések