Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató


Ez a tápláló, zöldséges lencseleves egy igazán tartalmas fogás, amely egytálételnek is beillik. Tökéletes választás a hűvösebb napokra, hiszen a gazdag fűszerezésével garantáltan átmelegít.


A lencséből választhatod a barna és a zöld változatokat is, a sárgát és a vöröset viszont kerüld, mert azok nagyon gyorsan szétfőnek. Első ránézésre a fűszerek túl nagy adagnak tűnhetnek, de ne spórold ki őket a levesből, mert csak a megadott mennyiséggel lesz igazán gazdag az étel ízvilága.

Hozzávalók

    3 ek. olívaolaj
    1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
    2 közepes felkarikázott répa
    3 szál szárzeller feldarabolva
    5 gerezd fokhagyma apróra vágva
    2 tk. só
    1 csapott ek. őrölt fűszerkömény
    2 tk. pirospaprika
    1 tk. kurkuma
    fél tk. Cayenne-bors
    fél tk. bors
    3 db babérlevél
    20 dkg lencse
    50 dkg édesburgonya meghámozva, felkockázva
    40 dkg paradicsomkonzerv
    1,7 liter zöldségalaplé vagy víz
    10 dkg bébispenót
    2 ek. citromlé

Elkészítés:

A lencsét áztassuk be 3 órára, majd szűrjük le.

Az olívaolajat hevítsük fel egy nagyobb edényben, majd 3-4 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a feldarabolt répát és zellert, majd őket is pirítsuk 5-6 percig, végül pedig mehet bele a fokhagyma is 1 percre.

Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a fűszerköményt, a pirospaprikát, a kurkumát, a Cayenne-borsot és a babérlevelet, és további 1 perc alatt kissé pirítsuk le őket.

Adjuk hozzá a leszűrt lencsét, az édesburgonyát és a konzervparadicsomot, és öntsük fel az alaplével (vagy vízzel). Fedjük le, és alacsony/közepes hőfokon főzzük 25-30 percig, vagy amíg a zöldségek és a lencse meg nem puhul.

Ez a lépés opcionális, de ha krémesebb levest szeretnénk, akkor a harmadát kanalazzuk át turmixgépbe, és pürésítsük le. Öntsük vissza az edénybe, keverjük hozzá a bébispenótot és a citromlevet, és 1-2 percig főzzük, amíg a levelek kissé megfonnyadnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések