Ez a tápláló, zöldséges lencseleves egy igazán tartalmas fogás, amely egytálételnek is beillik. Tökéletes választás a hűvösebb napokra, hiszen a gazdag fűszerezésével garantáltan átmelegít.
A lencséből választhatod a barna és a zöld változatokat is, a sárgát és a vöröset viszont kerüld, mert azok nagyon gyorsan szétfőnek. Első ránézésre a fűszerek túl nagy adagnak tűnhetnek, de ne spórold ki őket a levesből, mert csak a megadott mennyiséggel lesz igazán gazdag az étel ízvilága.
Hozzávalók
3 ek. olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
2 közepes felkarikázott répa
3 szál szárzeller feldarabolva
5 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 tk. só
1 csapott ek. őrölt fűszerkömény
2 tk. pirospaprika
1 tk. kurkuma
fél tk. Cayenne-bors
fél tk. bors
3 db babérlevél
20 dkg lencse
50 dkg édesburgonya meghámozva, felkockázva
40 dkg paradicsomkonzerv
1,7 liter zöldségalaplé vagy víz
10 dkg bébispenót
2 ek. citromlé
Elkészítés:
A lencsét áztassuk be 3 órára, majd szűrjük le.
Az olívaolajat hevítsük fel egy nagyobb edényben, majd 3-4 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a feldarabolt répát és zellert, majd őket is pirítsuk 5-6 percig, végül pedig mehet bele a fokhagyma is 1 percre.
Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a fűszerköményt, a pirospaprikát, a kurkumát, a Cayenne-borsot és a babérlevelet, és további 1 perc alatt kissé pirítsuk le őket.
Adjuk hozzá a leszűrt lencsét, az édesburgonyát és a konzervparadicsomot, és öntsük fel az alaplével (vagy vízzel). Fedjük le, és alacsony/közepes hőfokon főzzük 25-30 percig, vagy amíg a zöldségek és a lencse meg nem puhul.
Ez a lépés opcionális, de ha krémesebb levest szeretnénk, akkor a harmadát kanalazzuk át turmixgépbe, és pürésítsük le. Öntsük vissza az edénybe, keverjük hozzá a bébispenótot és a citromlevet, és 1-2 percig főzzük, amíg a levelek kissé megfonnyadnak.
0 Megjegyzések