Az Å‘szi idÅ‘szak egyik népszerű élelmiszere a sütÅ‘tök, ami nem csak Ãzletes étel, de még a májunk egészségét is szolgálja.
A sütÅ‘tök szezonja szeptembertÅ‘l januárig tart, ezekben a hónapokban pedig mindenképpen javasolt fogyasztani belÅ‘le. Különleges Ãze mellett az egészségünkre gyakorolt, pozitÃv hatása is fontos érv amellett, hogy rendszeresen az asztalunkra kerüljön. Többek között a sütÅ‘tök a májra és a vérnyomásra is pozitÃv hatást gyakorol - Ãrja a Házipatika.com.
A sütÅ‘tök a kabakosok vagy tökfélék családjába tartozik. EgészségmegÅ‘rzÅ‘ hatásait többek között gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönheti: nagy arányban tartalmaz B-vitaminokat, de megtalálható benne C-vitamin, folsav, kalcium, cink, mangán, réz és vas is. Az EHN Canada cikke szerint ez a világszerte szÃvesen fogyasztott élelmiszer a májunk egészségéhez is hozzájárul, többek között az alábbi módokon:
Vitamintartalma támogatja a máj működését
A sütőtök gazdag A-, E- és C-vitaminban, valamint káliumban és magnéziumban, amelyek támogatják a máj működését. Az A-vitamin különösen fontos a májsejtek regenerálódásához és a májsejtek általános egészségének fenntartásához.
Magas antioxidáns-tartalma védi a májat
A sütÅ‘tök gazdag antioxidánsokban, például béta-karotinban és C-vitaminban, amelyek segÃtenek a szabadgyökök elleni védekezésben. Ez különösen fontos a máj számára, mivel a máj méregtelenÃtÅ‘ feladata során sok szabadgyök keletkezik, ami oxidatÃv stresszt okozhat.
Csökkenti a gyulladások mértékét
A sütÅ‘tökben található antioxidánsok és vitaminok segÃtenek csökkenteni a gyulladást, ami fontos a máj számára, különösen akkor, ha valamilyen betegség vagy túlműködés miatt gyulladás alakul ki benne.
SegÃtik az ideális vérnyomást
Az ideális vérnyomáshoz több módon is hozzájárulhat a sütÅ‘tök fogyasztása. Magas rosttartalmának köszönhetÅ‘en igen laktató étel, közben viszont csupán kevés kalóriát tartalmaz. Több kutatás is igazolja, hogy a rostban gazdag étrend segÃti a fogyást, egyben az egészséges testsúly fenntartását is, ami a vérnyomás szabályozásához elengedhetetlen. A sütÅ‘tökben található, olajos magvak pedig nagyon gazdagok fitoszterolokban, amelyek segÃtenek csökkenteni a szervezetben a "rossz" koleszterin szintjét.
0 Megjegyzések