A sonka is lehet karácsonyi fogás: mézes-mustáros ÃzesÃtéssel mennyei.
Több országban szokás sült sonkát tenni a karácsonyi asztalra: ez a mézes-mustáros recept Ausztráliából származik, de Skandináviában sem húsvétkor, hanem a téli ünnepek alatt fogyasztják. A forró ausztrál karácsony egészen más hangulatban telik, mint amit itthon megszoktunk, ennek ellenére az Å‘ karácsonyi menüjükbÅ‘l is érdemes merÃteni, mivel semmi munkával kész lesz, finom és gyönyörű.
Hozzávalók
2 kg főtt sonka
5 dkg barna cukor
1 dl méz
1 evőkanál dijoni mustár
0.5 dl juharszirup
néhány szem szegfűszeg
ElkészÃtés:
A cukrot, a mézet, a mustárt és a juharszirupot keverd el egy tálban, hogy a cukor felolvadjon. Egy nagy tepsit bélelj ki két réteg sütÅ‘papÃrral. A sütÅ‘ rácsát tedd a legalacsonyabb polcra. A sonkát vagdosd be, a mélyedésekbe helyezz egy-egy szem szegfűszeget. Tedd az elÅ‘készÃtett tepsire, kend meg egy kevés mázzal, csomagold alufóliába, és told 170 fokos sütÅ‘be. 20 percenként vedd ki, és kenj rá egy újabb réteg mázat. Összesen egy órát süsd, az utolsó 20 percben már alufólia nélkül, hogy megpiruljon, és a máz a tetején karamellizálódjon.
0 Megjegyzések