A sörben puhult marhapörkölt egyik különlegessége, hogy nem a tűzhelyen, hanem a sütőben készül.
Ha még soha nem próbáltad, milyen barna sörös szaftban készíteni a marhapörköltet, ezt a receptet mindenképpen készítsd el. Ír szokás szerint a tűzhelyen kezdődik a főzés, majd egy ponton az étel a sütőbe kerül, ezért olyan edényt, serpenyőt használj hozzá, amely mindkét elkészítési módot jól bírja. Mivel a marhapörkölt hagyományosan több napig jó, nagy adagban érdemes készíteni, ha azonban ettől idegenkedsz, meg is felezheted a mennyiségeket.
Hozzávalók 8 személyre
1 kg marhalábszár
5 sárgarépa
5 dl barna sör
3 babérlevél
2 evőkanál liszt
1 hagyma
1 szál kakukkfű
1 csipet cukor
só
bors
olaj
Elkészítés:
A húst kockázd fel, és szórd meg sóval és borssal. Egy olyan edényben, amely a sütőt is bírja, hevíts olajat, süsd rajtuk barnára a húsdarabokat, majd szedd tányérra és tedd félre őket. A visszamaradt zsiradékon futtasd meg a felkockázott hagymát, majd egy-két perc alatt pirítsd meg rajta a szintén kockákra vágott répát. Szórd meg liszttel, majd tedd vissza az edénybe a húst, és keverd össze. Öntsd fel sörrel. Adj hozzá egy csipet cukrot is, hogy jól kijöjjenek az ízei, és ízlés szerint még egy kis sóval és borssal bolondítsd meg a szaftot. Dobd bele a kakukkfűágat és a babérlevelet, és fedd le a fedővel.
Amikor a szaft elkezd gyöngyözni, told 160 fokos sütőbe az edényt, és süsd két és fél órát, amíg a hús teljesen megpuhul. Ami nem fogy el néhány napon belül, azt kiporciózva fagyaszd le.
0 Megjegyzések