A fűszeres almavaj hamisítatlan őszi édesség, ráadásul a nevével ellentétben tej sincs benne.
Az ősz is szerethető évszak, főleg, ha a sütés-főzésre gondolunk: ilyenkor kerülnek újra elő a sütőtökös fogások, a fűszeres édességek és ez az alma főszezonja is. A fűszeres almavaj tökéletes megoldás arra az esetre, ha szívesen készítenél valamit a gyümölcsből, de nem elsősorban sütire gondoltál. Kenyérre kenve vagy önmagában is finom, de használhatod sütikbe keverve is.
Hozzávalók 1 üveghez
50 dkg alma
5 dkg barna cukor
2 dkg kristálycukor
2 teáskanál fahéj
1 evőkanál citromlé
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 csipet só
0.5 kávéskanál őrölt szegfűszeg
0.5 kávéskanál kardamom
0.5 kávéskanál szerecsendió
0.5 kávéskanál szegfűbors
0.5 kávéskanál őrölt gyömbér
Elkészítés:
Az almákat hámozd meg, a magházukat vájd ki, a gyümölcsöt kockázd fel. Tedd őket egy lábosba, és keverd el a kétféle cukorral, a citromlével, a vaníliakivonattal, a csipet sóval és a fűszerekkel. Közepes lángon kevergesd addig, amíg a cukor elolvad, az alma pedig levet kezd engedni. Ekkor tekerd a lángot alatta kicsire, fedd le, és így főzd 20-25 percig. Vigyázz, oda ne kapjon: ha szükséges, egy kevés vizet önts alá. Amikor az alma már puha, botmixerrel pürésítsd, vagy krumplinyomóval törd össze. Töltsd üvegbe. Hűtőben egy hétig áll el.
0 Megjegyzések