Tévedés azt hinni, hogy kizárólag a húsos fogások lehetnek kellőképpen laktatók, a fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag hüvelyesek is fontos tápanyagokkal látják el a szervezetet. A lencse tele van élelmi rostokkal, káliummal, szelénnel, magnéziummal, ráadásul sokféleképpen elkészíthető. Raguként, zöldségekkel kiegészítve még gazdagabb fogás, a melengető fűszerek pedig jól illenek hozzá. Ha szárított lencséből készíted, előző este áztasd be.
Hozzávalók 4 személyre
40 dkg lencse
5 db közepes burgonya
40 dkg hámozottparadicsom-konzerv
2 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
olívaolaj
1 dl víz
1 teáskanál füstölt paprika
0.5 teáskanál római kömény
0.5 teáskanál Cayenne-bors (ízlés szerint)
só
bors
Elkészítés:
Aprítsd fel a vöröshagymát, a fokhagymát, a burgonyát és a sárgarépát. Olívaolajon dinszteld üvegesre a vöröshagymát, majd add hozzá a fokhagymát, a felkockázott burgonyát, répát, végül a lencsét. Szórd meg a fűszerekkel, kevergesd össze picit, majd az apróra vágott hámozott paradicsomot és a kevés vizet is öntsd az edénybe, így főzd össze őket lefedve, alacsony lángon. Ha a zöldségek megpuhultak, és az ízek összeértek, már tálalhatod is a melengető egytálételt.
Hozzávalók 4 személyre
40 dkg lencse
5 db közepes burgonya
40 dkg hámozottparadicsom-konzerv
2 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
olívaolaj
1 dl víz
1 teáskanál füstölt paprika
0.5 teáskanál római kömény
0.5 teáskanál Cayenne-bors (ízlés szerint)
só
bors
Elkészítés:
Aprítsd fel a vöröshagymát, a fokhagymát, a burgonyát és a sárgarépát. Olívaolajon dinszteld üvegesre a vöröshagymát, majd add hozzá a fokhagymát, a felkockázott burgonyát, répát, végül a lencsét. Szórd meg a fűszerekkel, kevergesd össze picit, majd az apróra vágott hámozott paradicsomot és a kevés vizet is öntsd az edénybe, így főzd össze őket lefedve, alacsony lángon. Ha a zöldségek megpuhultak, és az ízek összeértek, már tálalhatod is a melengető egytálételt.
0 Megjegyzések