A zöldséges húsgombócok titka a sűrű szósz, amely összefogja ezt a fejedelmi egytálételt.
Az együtt sült húsokból és zöldségekből általában valami fejedelmi fogás szokott kikerekedni. Ebben az egytálételben most a húsgombócok mellé koktélparadicsom és cukkini került a tálba, és az egészet intenzív ízű mártás fogja össze. A szószba marhahúsalaplé kerül, amelyekből mindig érdemes néhány adagot tartani a fagyasztóban.
Hozzávalók 4 személyre
25 dkg koktélparadicsom
1 nagy cukkini
A húsgombócokhoz:
45 dkg darált hús
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál friss petrezselyem
1 tojás
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál ketchup
1 teáskanál mustár
1 teáskanál Worcestershire-szósz
1 kávéskanál só
0.5 hagyma
0.5 kávéskanál bors
olívaolaj a sütéshez
A mártáshoz:
4.5 dl marhahúsleves
2 evőkanál kukoricakeményítő
1.5 teáskanál Worcestershire-szósz
1 hagyma
1 evőkanál vaj
1 teáskanál vöröshagymapor
1 kávéskanál fokhagymapor
Elkészítés:
A húsgombócokhoz a darált húst keverd el az apróra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával és a többi hozzávalóval. Formázz belőle gombócokat, és pihentesd a hűtőben negyedórát.
Közben a cukkinit és a paradicsomot szeleteld fel, és egyengesd el egy tepsiben. A szószhoz való hagymát vágd egy centi vastag cikkekre.
Egy serpenyőben hevíts olajat, és pirítsd rajta körbe a húsgombócokat. Több adagban süsd őket, egyszerre csak annyit, amennyi kényelmesen elfér a serpenyőben. Nem kell őket teljesen átsütni. A megpirított gombócokat pakold a tepsibe a zöldségek mellé.
Ugyanabban a serpenyőben olvaszd fel a vajat, és pirítsd meg rajta a hagymát. Öntsd fel a húslevessel, és keverd bele a vöröshagymaport, a fokhagymaport és a Worcestershire-szószt. A keményítőt keverd el fél deci vízzel, és öntsd a forrásban lévő szószhoz. Keverd csomómentesre, majd az egészet öntsd rá a tepsiben lévő zöldségekre és húsgombócokra. Alufóliával letakarva told 200 fokos sütőbe 20 percre.
0 Megjegyzések