Almás pitéből számtalan különböző változatot készíthetsz. A nagyiféle többemeletes recept mellett érdemes megismerkedned ezzel az egyszerű, ám fantasztikus, tejszínes sütivel is. Itt a tészta csak egy rétegből áll, erre kerül a töltelék.
Hozzávalók 22 cm átmérőjű formához
A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
3 evőkanál hideg víz
1 L-es tojás sárgája
1 evőkanál porcukor
1 csipet só
A töltelékhez:
20 dkg cukor
5 db alma
2.5 dl habtejszín
2 evőkanál citromlé
2 teáskanál fahéj
1 evőkanál liszt
1 evőkanál szeletelt mandula a tetejére
Elkészítés:
A tésztához a lisztet és a cukrot szitáld egy tálba. Sózd meg, morzsold el a felkockázott, hideg vajjal. A tojássárgáját keverd el a vízzel, és dolgozd össze a tésztával. Ha nem áll össze, még egy-két evőkanál vizet adhatsz hozzá. Formázz belőle golyót, csavard fóliába, és pihentesd a hűtőben fél órát. Utána lisztezett deszkán nyújtsd ki kör alakúra, és emeld át egy piteformába. Ha a szélei túllógnak, vágd őket le. Szurkáld meg villával, és 200 fokos sütőben 10 perc alatt süsd elő. Amikor kivetted, csavard lejjebb a sütő hőfokát 175 fokra.
Közben a töltelékhez az almákat hámozd meg, magozd ki és kockázd fel. Tedd egy tálba, és forgasd össze citromlével, hogy ne barnuljanak meg. A cukrot keverd el a fahéjjal és a liszttel. Az elősütött pitetésztát rakd ki az almaszeletekkel, erre szórd rá a cukros keveréket, végül öntsd rá a tejszínt. Szórd meg a tetejét szeletelt mandulával, és told vissza a sütőbe 45 percre.
Hozzávalók 22 cm átmérőjű formához
A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
3 evőkanál hideg víz
1 L-es tojás sárgája
1 evőkanál porcukor
1 csipet só
A töltelékhez:
20 dkg cukor
5 db alma
2.5 dl habtejszín
2 evőkanál citromlé
2 teáskanál fahéj
1 evőkanál liszt
1 evőkanál szeletelt mandula a tetejére
Elkészítés:
A tésztához a lisztet és a cukrot szitáld egy tálba. Sózd meg, morzsold el a felkockázott, hideg vajjal. A tojássárgáját keverd el a vízzel, és dolgozd össze a tésztával. Ha nem áll össze, még egy-két evőkanál vizet adhatsz hozzá. Formázz belőle golyót, csavard fóliába, és pihentesd a hűtőben fél órát. Utána lisztezett deszkán nyújtsd ki kör alakúra, és emeld át egy piteformába. Ha a szélei túllógnak, vágd őket le. Szurkáld meg villával, és 200 fokos sütőben 10 perc alatt süsd elő. Amikor kivetted, csavard lejjebb a sütő hőfokát 175 fokra.
Közben a töltelékhez az almákat hámozd meg, magozd ki és kockázd fel. Tedd egy tálba, és forgasd össze citromlével, hogy ne barnuljanak meg. A cukrot keverd el a fahéjjal és a liszttel. Az elősütött pitetésztát rakd ki az almaszeletekkel, erre szórd rá a cukros keveréket, végül öntsd rá a tejszínt. Szórd meg a tetejét szeletelt mandulával, és told vissza a sütőbe 45 percre.
0 Megjegyzések