Bár a lasagne általában darált húsos töltelékkel készül, érdemes néha kitekinteni egyéb megoldások irányába is. Húsmentesen is nagyon finom lesz ugyanis: van, aki gombát, más zöldségeket tesz a lapok közé. Dolgozhatsz kész lapokból is, de ha van kedved és időd, érdemes házilag összeállítanod a lasagne tésztáját.
Hozzávalók 4 személyre
30 dkg lasagnelap
12.5 dkg mozzarella
10 dkg koktélparadicsom
3 evőkanál olívaolaj
3 kaliforniai paprika
1 padlizsán
1 cukkini
1 teáskanál füstölt paprika
1 teáskanál rozmaring
só
frissen őrölt bors
A paradicsomszószhoz:
3 doboz hámozottparadicsom-konzerv (3x40 dkg)
2 gerezd fokhagyma
2 dl fehérbor
2 evőkanál paradicsompüré
1 hagyma
1 sárgarépa
1 marék friss bazsalikom
só
bors
olívaolaj
A besamelhez:
8.5 dkg vaj
8.5 dkg liszt
7.5 dl tej
só
bors
Elkészítés:
Először a paradicsomszószt állítsd össze. Egy serpenyőben, olívaolajon párold üvegesre a hagymát. Add hozzá az apróra vágott fokhagymát, a felkockázott sárgarépát, és lefedve párold tovább öt-hét percig, amíg a répa megpuhul. Ekkor keverd hozzá a paradicsompürét, öntsd fel a borral, és forrald addig, amíg az alkohol nagy része elpárolog. Ekkor kanalazd bele a paradicsomkonzervet, szórd meg sóval és borssal, és főzd össze húsz perc alatt. A végén forgasd bele a felaprított bazsalikomot.
Egy gáztepsit bélelj ki sütőpapírral. A padlizsánt és a cukkinit vágd karikákra, a kaliforniai paprikát cikkekre, a koktélparadicsomot felekbe. Szórd meg sóval, frissen őrölt borssal, füstölt paprikával és rozmaringgal, locsold le olívaolajjal, forgasd össze, és told 200 fokos sütőbe 25 percre. Amikor kész, vedd ki, a sütő hőfokát pedig csavard le 180 fokra.
A besamelhez a vajat olvaszd fel. Tedd rá a lisztet, kézi habverővel kevergesd két percig, majd fokozatosan öntsd fel a tejjel. Amikor felforrt, vedd a lángot kicsire, és folyamatos kevergetés mellett várd meg, amíg egy-két perc alatt besűrűsödik. Ekkor húzd le a tűzről, és szórd meg sóval és borssal.
Egy 20x30 centis tepsit vékonyan kenj ki olajjal, és ossz el rajta egy réteget a sült zöldségekből. Önts rá kevés paradicsomszószt, helyezz rá lasagnelapokat, ezt kend meg besamellel. Erre újabb réteg zöldség, szósz, tészta és besamel jön. Így folytasd a rétegzést, amíg minden el nem fogy. A tetejét szórd meg reszelt mozzarellával, takard le alufóliával, és told a 180 fokos sütőbe 45 percre. A végén vedd le a fóliát a tetejéről, hogy a sajt megpiruljon.
Hozzávalók 4 személyre
30 dkg lasagnelap
12.5 dkg mozzarella
10 dkg koktélparadicsom
3 evőkanál olívaolaj
3 kaliforniai paprika
1 padlizsán
1 cukkini
1 teáskanál füstölt paprika
1 teáskanál rozmaring
só
frissen őrölt bors
A paradicsomszószhoz:
3 doboz hámozottparadicsom-konzerv (3x40 dkg)
2 gerezd fokhagyma
2 dl fehérbor
2 evőkanál paradicsompüré
1 hagyma
1 sárgarépa
1 marék friss bazsalikom
só
bors
olívaolaj
A besamelhez:
8.5 dkg vaj
8.5 dkg liszt
7.5 dl tej
só
bors
Elkészítés:
Először a paradicsomszószt állítsd össze. Egy serpenyőben, olívaolajon párold üvegesre a hagymát. Add hozzá az apróra vágott fokhagymát, a felkockázott sárgarépát, és lefedve párold tovább öt-hét percig, amíg a répa megpuhul. Ekkor keverd hozzá a paradicsompürét, öntsd fel a borral, és forrald addig, amíg az alkohol nagy része elpárolog. Ekkor kanalazd bele a paradicsomkonzervet, szórd meg sóval és borssal, és főzd össze húsz perc alatt. A végén forgasd bele a felaprított bazsalikomot.
Egy gáztepsit bélelj ki sütőpapírral. A padlizsánt és a cukkinit vágd karikákra, a kaliforniai paprikát cikkekre, a koktélparadicsomot felekbe. Szórd meg sóval, frissen őrölt borssal, füstölt paprikával és rozmaringgal, locsold le olívaolajjal, forgasd össze, és told 200 fokos sütőbe 25 percre. Amikor kész, vedd ki, a sütő hőfokát pedig csavard le 180 fokra.
A besamelhez a vajat olvaszd fel. Tedd rá a lisztet, kézi habverővel kevergesd két percig, majd fokozatosan öntsd fel a tejjel. Amikor felforrt, vedd a lángot kicsire, és folyamatos kevergetés mellett várd meg, amíg egy-két perc alatt besűrűsödik. Ekkor húzd le a tűzről, és szórd meg sóval és borssal.
Egy 20x30 centis tepsit vékonyan kenj ki olajjal, és ossz el rajta egy réteget a sült zöldségekből. Önts rá kevés paradicsomszószt, helyezz rá lasagnelapokat, ezt kend meg besamellel. Erre újabb réteg zöldség, szósz, tészta és besamel jön. Így folytasd a rétegzést, amíg minden el nem fogy. A tetejét szórd meg reszelt mozzarellával, takard le alufóliával, és told a 180 fokos sütőbe 45 percre. A végén vedd le a fóliát a tetejéről, hogy a sajt megpiruljon.
0 Megjegyzések