Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Húsmentes, zöldséges lasagne


Húsmentesen is készíthetsz finom lasagnét: most sokféle zöldség legyen a töltelék.


Bár a lasagne általában darált húsos töltelékkel készül, érdemes néha kitekinteni egyéb megoldások irányába is. Húsmentesen is nagyon finom lesz ugyanis: van, aki gombát, más zöldségeket tesz a lapok közé. Dolgozhatsz kész lapokból is, de ha van kedved és időd, érdemes házilag összeállítanod a lasagne tésztáját.

Hozzávalók 4 személyre
    30 dkg lasagnelap
    12.5 dkg mozzarella
    10 dkg koktélparadicsom
    3 evőkanál olívaolaj
    3 kaliforniai paprika
    1 padlizsán
    1 cukkini
    1 teáskanál füstölt paprika
    1 teáskanál rozmaring
    só
    frissen őrölt bors

A paradicsomszószhoz:
    3 doboz hámozottparadicsom-konzerv (3x40 dkg)
    2 gerezd fokhagyma
    2 dl fehérbor
    2 evőkanál paradicsompüré
    1 hagyma
    1 sárgarépa
    1 marék friss bazsalikom
    só
    bors
    olívaolaj

A besamelhez:
    8.5 dkg vaj
    8.5 dkg liszt
    7.5 dl tej
    só
    bors

Elkészítés:
Először a paradicsomszószt állítsd össze. Egy serpenyőben, olívaolajon párold üvegesre a hagymát. Add hozzá az apróra vágott fokhagymát, a felkockázott sárgarépát, és lefedve párold tovább öt-hét percig, amíg a répa megpuhul. Ekkor keverd hozzá a paradicsompürét, öntsd fel a borral, és forrald addig, amíg az alkohol nagy része elpárolog. Ekkor kanalazd bele a paradicsomkonzervet, szórd meg sóval és borssal, és főzd össze húsz perc alatt. A végén forgasd bele a felaprított bazsalikomot.

Egy gáztepsit bélelj ki sütőpapírral. A padlizsánt és a cukkinit vágd karikákra, a kaliforniai paprikát cikkekre, a koktélparadicsomot felekbe. Szórd meg sóval, frissen őrölt borssal, füstölt paprikával és rozmaringgal, locsold le olívaolajjal, forgasd össze, és told 200 fokos sütőbe 25 percre. Amikor kész, vedd ki, a sütő hőfokát pedig csavard le 180 fokra.

A besamelhez a vajat olvaszd fel. Tedd rá a lisztet, kézi habverővel kevergesd két percig, majd fokozatosan öntsd fel a tejjel. Amikor felforrt, vedd a lángot kicsire, és folyamatos kevergetés mellett várd meg, amíg egy-két perc alatt besűrűsödik. Ekkor húzd le a tűzről, és szórd meg sóval és borssal.

Egy 20x30 centis tepsit vékonyan kenj ki olajjal, és ossz el rajta egy réteget a sült zöldségekből. Önts rá kevés paradicsomszószt, helyezz rá lasagnelapokat, ezt kend meg besamellel. Erre újabb réteg zöldség, szósz, tészta és besamel jön. Így folytasd a rétegzést, amíg minden el nem fogy. A tetejét szórd meg reszelt mozzarellával, takard le alufóliával, és told a 180 fokos sütőbe 45 percre. A végén vedd le a fóliát a tetejéről, hogy a sajt megpiruljon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések