Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

A bogyós gyümölcsök csökkentik a magas vérnyomást


A bogyós gyümölcsök olyan tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal vannak tele, amelyek nagyon hatékonyak, és sokféle betegség leküzdésében lehetnek a segítségünkre.


Az áfonya például tele van flavonoidokkal, azaz olyan antioxidánsokkal, amelyek aktiválni tudják az agyi útvonalakat, ez pedig nemcsak jobb megismeréshez vezet, hanem a sejtek öregedését is késleleti vagy megakadályozza.

A bogyós gyümölcsök rostokban is bővelkednek, amelyek szintén védelmet jelenthetnek sokféle betegséggel, köztük a rákos megbetegedésekkel szemben.

A bogyós gyümölcsök, mint a szeder, az eper és a málna, kiváló C-vitamin-forrást is jelentenek, ami sokat segíthet még a stressz leküzdésében is. Cinket is tartalmaznak ezek a gyümölcsök, kutatási eredmények pedig igazolják, hogy az alacsony cinkszint összefüggést mutat a depresszió és a szorongás nagyobb kockázatával.

A fekete áfonya is egy bogyós gyümölcs, amely gyulladást csökkent, márpedig sok esetben a szervezetben kialakuló gyulladás az oka a levert hangulatnak. Az áfonya az agyra is erőteljes hatást gyakorol, mivel neurológiai válaszokat is ki tud váltani ebben a szervben, aminek hatására jelentősen javítani tudja a hangulatot.

A magas vérnyomás azért is veszélyes, mivel oka lehet a szívbetegségek és a stroke kialakulásának. Az áfonya azonban olyan antociánokat, bioaktív vegyületeket tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a magas vérnyomás ellen.

Az antociánok nemcsak a fekete áfonyában vannak jelen, hanem például a fekete ribizliben és a málnában is. Ezek a flavonoidok jelentős mértékben csökkentik a szív- és érrendszeri kockázatokat.

Egy vizsgálatba olyan embereket vontak be, akik magas vérnyomásban szenvedtek. A vizsgálati alanyoknak flavonoidokban bővelkedő gyümölcsöket kellett fogyasztaniuk. Az alanyok gyakran ettek bogyós gyümölcsöket, almát és narancsot, illetve egyéb citrusféléket, mert hiszen ezek a táplálékok is gazdag forrásai a bioflavonoidoknak. A vizsgálati eredmények szerint azoknál az embereknél csökkent a magas vérnyomás és annak további kockázata, akik rendszeresen fogyasztottak bioflavonoidokban bővelkedő táplálékokat. A bioflavonoidok hatása még erőteljesebb volt azoknál a személyeknél, akik még nem töltötték be a 60. életévüket. És a legkiemelkedőbb hatása az epernek, illetve az áfonyának volt, már ami a magas vérnyomás csökkenését illeti.

Az étrend módosítása szerves része lehet a vérnyomás rendezésének. A vérnyomást csökkenthetjük más táplálékokkal is. Ezek a következők: banán, alma, körte, sárgabarack, szőlő, mazsola, kivi, mangó, görögdinnye, gránátalma, szilva, avokádó, sárgadinnye, paradicsom és citrusfélék.

Az életmódbeli változtatások szintén nagyon hatékonyak lehetnek a magas vérnyomás csökkentésében, rendezésében. Ilyen például a kiegyensúlyozott, alacsony sótartalmú étrend, az egészséges testsúly fenntartása, a rendszeres testmozgás, az alkoholfogyasztás mérséklése, a stressz kezelése, a dohányzás abbahagyása és az elegendő alvás.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések