Pihe-puha bukta gesztenyés, meggyes töltelékkel: egy leves után ebédre is tökéletes
A bukta sok családban akár ebédre, főfogásként is az asztalra kerülhet valamilyen tartalmas leves után. A puha kelt tésztából készült sütit legtöbbször lekvárral vagy túróval töltik meg, de érdemes néha kísérletezni is vele: gesztenyés-meggyes töltelékkel is páratlan élmény. A mirelit gesztenyemasszát hűtőben vagy szobahőmérsékleten olvaszd fel, ne tedd a mikróba.
Hozzávalók 16 darabhoz
A tésztához:
60 dkg liszt
6 dkg olvasztott vaj
3 dl tej
3 evőkanál cukor
2.5 dkg élesztő
1 tojás
1 csipet só
A töltelékhez:
20 dkg gesztenyemassza
5 dkg meggy
2 evőkanál rum
A tetejére:
1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A vajat olvaszd fel, és hagyd langyosra hűlni. Az élesztőt futtasd fel egy evőkanál cukorral elkevert langyos tejben. A lisztet szitáld át, sózd meg. Add hozzá a maradék cukrot, a tojást, a felfuttatott élesztőt, és kezdd el összedolgozni. Amikor már jól összeállt, csorgasd hozzá a vajat, és dagassz belőle hólyagos tésztát. Letakarva keleszd a duplájára egy óra alatt.
A gesztenyemasszát keverd el a rummal és a kimagozott meggyel.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett deszkára. Nyújtsd ki, és vágj belőle egyforma négyzeteket. Mindegyik közepére helyezz egy-egy adag tölteléket, tekerd fel őket, és helyezd el egymás mellett egy tepsiben. Takard le újra, és keleszd további fél órát a darabokat. A második kelesztés végén kend meg a tetejüket felvert tojással, és told 180 fokos sütőbe 30 percre, amíg szép színük lesz. Sütés közben a darabok még nagyobbra nőnek, valószínűleg össze is sülnek, de ez nem baj. Ha kész, vedd ki a sütőből, várd meg, amíg kihűl, és csak utána fogyaszd.
0 Megjegyzések