Házilag is villámgyorsan készíthetsz gyrost, és még a fűszerkeveréket is magad állíthatod össze hozzá.
Bár a gyros hagyományosan borjúhúsból készül, ha otthon állítod össze, egyszerűbb, ha csirkét használsz hozzá. Még jobb, ha magad kevered ki a hozzá való fűszereket és a fokhagymás tzatzikit is. Kínálhatod tálban, sült krumplival és salátával, vagy töltheted házi pitába.
1 kg csirkecombfilé
3 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál fokhagymapor
2 teáskanál vöröshagymapor
2 teáskanál kakukkfű
1 citrom leve
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt kömény
só
bors
A tzatzikihez:
30 dkg görög joghurt
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál olívaolaj
1 kígyóuborka
1 teáskanál só
0.5 kávéskanál bors
1 ág kapor (elmaradhat)
A tálaláshoz
sült krumpli
zöldségek ízlés szerint
A tzatzikihez az uborkát reszeld le és sózd be. Tíz perc múlva nyomkodd ki belőle a nedvességet. A görög joghurtot keverd el a zúzott fokhagymával, az olívaolajjal és a borssal. Egy ág kaprot is apríthatsz bele, ha szereted. Forgasd össze az uborkával, kóstold meg, és ha szükséges, sózd még kicsit utána.
Tálald a húst sült krumplival, paprikából, paradicsomból, uborkából és hagymából álló görög salátával. A tzatzikivel ízlés szerint öntözd meg, vagy egy kis tálban, mártogatósként kínáld mellé.
Hozzávalók 4 személyre
A húshoz:1 kg csirkecombfilé
3 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál fokhagymapor
2 teáskanál vöröshagymapor
2 teáskanál kakukkfű
1 citrom leve
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt kömény
só
bors
A tzatzikihez:
30 dkg görög joghurt
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál olívaolaj
1 kígyóuborka
1 teáskanál só
0.5 kávéskanál bors
1 ág kapor (elmaradhat)
A tálaláshoz
sült krumpli
zöldségek ízlés szerint
Elkészítés:
A csirkecombfilét kockázd fel. Keverd el a fűszerekkel, locsold meg olívaolajjal és a citrom kifacsart levével, és ebben a pácban pihentesd a hűtőben három-négy órát. A pihentetés végén oszd el egy tepsiben, és told 180 fokos sütőbe fél órára.A tzatzikihez az uborkát reszeld le és sózd be. Tíz perc múlva nyomkodd ki belőle a nedvességet. A görög joghurtot keverd el a zúzott fokhagymával, az olívaolajjal és a borssal. Egy ág kaprot is apríthatsz bele, ha szereted. Forgasd össze az uborkával, kóstold meg, és ha szükséges, sózd még kicsit utána.
Tálald a húst sült krumplival, paprikából, paradicsomból, uborkából és hagymából álló görög salátával. A tzatzikivel ízlés szerint öntözd meg, vagy egy kis tálban, mártogatósként kínáld mellé.
0 Megjegyzések