Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Füstös csikós tokány sűrű szafttal: pont úgy, ahogy a régi kisvendéglőkben adták


A füstölt szalonnás alappal indító, sűrű csikós tokányt ma is érdemes időnként elkészíteni. 

Néhány évtizeddel ezelőtt nem létezett olyan kisvendéglő, ahol ne kínáltak volna csikós tokányt. A pörköltre emlékeztető, de paprika és paradicsom nélkül készülő, szaftos fogást tálalhatod főtt krumplival, rizzsel vagy tésztával. Csupa egyszerű, házias alapanyag, semmi extra: pont ezért szeretjük.

Hozzávalók 4 személyre

    60 dkg sertéslapocka
    15 dkg tejföl
    10 dkg füstölt szalonna
    1 hagyma
    1 evőkanál liszt
    1 teáskanál pirospaprika
    só
    bors

Elkészítés:

A sertéslapockát tisztítsd meg, és vágd csíkokra. A szalonnát kockázd fel, a zsírját olvaszd ki, pörcöket szedd ki és tedd félre. A visszamaradt zsiradékon párold üvegesre a hagymát. Ha már puha, add hozzá a felcsíkozott húst is, és pirítsd le. Ha levet engedett, húzd le a tűzről, szórd meg pirospaprikával, sóval és borssal, forgasd össze, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Tedd vissza a tűzre, és kis lángon nagyjából egy óra alatt főzd puhára. Közben, ha szükséges, néha pótold alatta a folyadékot.

Ha a hús megpuhult, készítsd el a habarást. A tejfölt keverd el a liszttel és egy-két evőkanállal a tokány főzőlevéből. Csorgasd vissza a fazékba, és kézi habverővel folyamatosan kevergetve egy-két perc alatt sűrítsd be a szaftot. A végén tedd bele a félretett sült szalonnát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések