Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Hűsítő citromos tiramisu: ebbe a receptbe nem kell nyers tojás


Hűsítő citromos tiramisu: ebbe a receptbe nem kell nyers tojás

A nehéz, kávés, mascarponés rétegekkel készülő tiramisu nyári változata ez a savanykás, citromos édesség, amelyet bárki szívesen kanalaz a forró estéken is. Ebből a receptből a kávé most kimarad, és nyers tojás sem kerül bele, ami a meleg időben szintén nem elhanyagolható szempont. A rétegeket citromkrém fogja össze, amelyet akár napokkal korábban is elkészíthetsz, a maradék pedig palacsinta töltelékeként használható fel.

Hozzávalók 4 személyre

A citromkrémhez:
    15 dkg kristálycukor
    8.5 dkg vaj
    4 tojássárgája
    3 citrom kifacsart leve
    1 citrom reszelt héja
    1 csipet só

A tiramisuhoz:
    50 dkg mascarpone
    25-30 db babapiskóta
    5 dkg porcukor
    3 dl habtejszín
    2.5 dl citromkrém
    1.25 dl limoncello
    1 citrom reszelt héja
    1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

Először a citromkrémet állítsd össze. Ehhez a hozzávalókat a vaj kivételével gőz fölött főzd össze. Legalább tíz percig kevergesd őket folyamatosan, amíg a szósz besűrűsödik. Ha nem sűrűsödik, csavard kicsit feljebb alatta a lángot. Ha kész, húzd le a tűzről, és keverd bele több adagban a felkockázott vajat. Egyszerre mindig csak annyit tegyél bele, hogy felolvadjon. Az így kapott krémet kanalazd üvegbe, és fedd le fóliával, hogy ne bőrösödjön. Hűtőben tíz napig eláll. A tiramisuhoz egy bögre, nagyjából két és fél deci krémre lesz szükséged.

A tiramisu összeállításához a jól behűtött tejszínt verd habbá. Egy másik tálban robotgéppel keverd el a mascarponét a kétféle cukorral, majd forgasd hozzá a reszelt citromhéjat. Több adagban keverd össze a mascarponét a tejszínhabbal.

A babapiskótákat egyenként mártsd meg a limoncellóban, és egy rétegben rakd ki velük egy tepsi alját. Ha szükséges, a megfelelő helykihasználás érdekében nyugodtan törd őket ketté. Kanalazd rájuk a citromkrém felét. Erre jöhet egy újabb adag babapiskóta és citromkrém, majd az egészet fedd be a mascarponés tejszínhabbal. Hat órára tedd a hűtőbe. Ha igazán szépen szeretnéd szeletelni, tálalás előtt fél órára a fagyasztóba is rakhatod, hogy megdermedjen, de vigyázz, ne felejtsd ott, hogy jéggé ne fagyjon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések