Hűsítő citromos tiramisu: ebbe a receptbe nem kell nyers tojás
A nehéz, kávés, mascarponés rétegekkel készülő tiramisu nyári változata ez a savanykás, citromos édesség, amelyet bárki szívesen kanalaz a forró estéken is. Ebből a receptből a kávé most kimarad, és nyers tojás sem kerül bele, ami a meleg időben szintén nem elhanyagolható szempont. A rétegeket citromkrém fogja össze, amelyet akár napokkal korábban is elkészíthetsz, a maradék pedig palacsinta töltelékeként használható fel.
Hozzávalók 4 személyre
A citromkrémhez:
15 dkg kristálycukor
8.5 dkg vaj
4 tojássárgája
3 citrom kifacsart leve
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
A tiramisuhoz:
50 dkg mascarpone
25-30 db babapiskóta
5 dkg porcukor
3 dl habtejszín
2.5 dl citromkrém
1.25 dl limoncello
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Először a citromkrémet állítsd össze. Ehhez a hozzávalókat a vaj kivételével gőz fölött főzd össze. Legalább tíz percig kevergesd őket folyamatosan, amíg a szósz besűrűsödik. Ha nem sűrűsödik, csavard kicsit feljebb alatta a lángot. Ha kész, húzd le a tűzről, és keverd bele több adagban a felkockázott vajat. Egyszerre mindig csak annyit tegyél bele, hogy felolvadjon. Az így kapott krémet kanalazd üvegbe, és fedd le fóliával, hogy ne bőrösödjön. Hűtőben tíz napig eláll. A tiramisuhoz egy bögre, nagyjából két és fél deci krémre lesz szükséged.
A tiramisu összeállításához a jól behűtött tejszínt verd habbá. Egy másik tálban robotgéppel keverd el a mascarponét a kétféle cukorral, majd forgasd hozzá a reszelt citromhéjat. Több adagban keverd össze a mascarponét a tejszínhabbal.
A babapiskótákat egyenként mártsd meg a limoncellóban, és egy rétegben rakd ki velük egy tepsi alját. Ha szükséges, a megfelelő helykihasználás érdekében nyugodtan törd őket ketté. Kanalazd rájuk a citromkrém felét. Erre jöhet egy újabb adag babapiskóta és citromkrém, majd az egészet fedd be a mascarponés tejszínhabbal. Hat órára tedd a hűtőbe. Ha igazán szépen szeretnéd szeletelni, tálalás előtt fél órára a fagyasztóba is rakhatod, hogy megdermedjen, de vigyázz, ne felejtsd ott, hogy jéggé ne fagyjon.
0 Megjegyzések