A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több ország nem akarja Mark Ruttét a NATO élén látni


Magyarország is köztük van.

Mark Rutte az első számú jelölt a NATO következő főtitkári pozíciójára. Jens Stoltenberg hamarosan távozik az észak-atlanti katonai szövetség éléről, és az eddigi holland miniszterelnököt szeretnék sokan az utódjául. 

 – vagyis a NATO összes nyugati nagyhatalma.

Rutte 2010 óta vezeti Hollandiát, és ugyan már tavaly lemondott, s már rég túl vagyunk az előrehozott választásokon is, de mivel a választásokon győztes Geert Wilders nem tudott kormányt alakítani, továbbra sincs új vezetése Hollandiának. Mark Rutte így még mindig ügyvezető miniszterelnök az országban.

A NATO ügyei azonban nem várhatnak: az Euractiv szerint hamarosan szeretnék már megnevezni a katonai szövetség leendő új vezetőjét, különös tekintettel a NATO közelgő 75. születésnapi ünnepségére.

De nem mindenki sorakozott fel a kiszemelt utód, Mark Rutte mögé. Klaus Iohannis román elnök, aki évek óta építi nemzetközi kapcsolatrendszerét, szintén bejelentkezett a NATO vezetésére. Ugyanakkor nem tudni őt támogató jelentős nemzetközi szereplőkről.

Mint ismert, az eddigi holland miniszterelnök az Orbán-kormány kemény kritikusa volt az elmúlt években.

Emellett a választási átmeneti időszakban leledző Szlovákia, valamint az örök NATO-különutas Törökország vezetése lebegteti még, támogatja-e vagy sem Ruttét a NATO vezetésére.

(Mandiner)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések