A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

RTL: Egyre többen járnak megélhetésből lopni a boltokba Magyarországon


Az élelmiszer-infláció miatt szinte minden áruházláncnál drasztikusan megnőtt a bolti lopások száma. Az életszínvonal visszaesésével egyre többen lopnak megélhetésből, de az erőszakos fosztogatások is gyakoriak az üzletekben.

Az utóbbi időben drasztikusan megnőtt a bolti lopások száma, ami az élelmiszer-inflációnak is betudható. Egy bevásárlásért átlagosan 26 százalékkal kell többet fizetni – számoltak be róla az RTL Házon kívül adásában.

A rendőrség adatai szerint Magyarországon az elmúlt egy évben 61 százalékkal nőtt a bolti lopások száma. A csoportos elkövetők kisebb tételeket lopnak, de egyre több az erőszakos fellépés. Budapesten egy XIII. kerületi pékségből egyszerűen kiszakították a pénztárgépet, majd eltűntek a tolvajok.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója is úgy látja, hogy a lopások száma az élelmiszerárakkal együtt emelkedett. 

Egy szombathelyi eladó szerint télen nehezebb kiszúrni a lopásokat, mivel a kabátban könnyebben eltehetnek bármit, de van, akit az sem érdekel, ha rajtakapják. A Lidl arról számolt be a csatornának, hogy legtöbbször a kávét, a szeszes italt és az édességet viszik el fizetés nélkül.

A Tesco azt írja, hogy az ünnepi időszakokban jelentősen megemelkednek a lopások. Az üzletláncnál a húsárura, a csirkemellre, a szalámira, a sajtokra, a ruhára és a barkácstermékekre is lecsapnak a tolvajok.

A lopások megfékezésére az Országos Rendőr-főkapitányság 2023-ban egy Biztonsági Háló névű munkacsoportot hozott létre. Az eseményt havonta rendezik meg, valamint a nagy üzletláncok biztonsági szakértőit és szakembereit is meghívják. A csoport tagjai egyetértenek abban, hogy a rendőri jelenlét egy fontos visszatartó erő lehetne. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések