A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Putyin: megtaláljuk a terrortámadás kitervelőit


Az orosz biztonsági szervek meg fogják találni a moszkvai Crocus City Hall elleni terrortámadás kitervelőit – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Rendkívül fontos, hogy ne csak a március 22-én történt véres terrortámadás közvetlen elkövetőit, hanem a végső haszonélvezőihez vezető lánc minden láncszemét megállapítsák – mondta Putyin kedden az orosz belügyminisztérium vezetőségével folytatott megbeszélésen.

“Határozottan el fogjuk kapni őket”

– mondta az elnök a Moszkva melletti Krasznogoszkban elkövetett mészárlás kitervelőiről, amelyben 144 ember vesztette életét és több mint 550-en megsebesültek.

A zsoldos terrortámadások “fegyver, amelyet Oroszország ellen használnak, de azoknak, akik ehhez folyamodnak, meg kell érteniük, hogy ez egy kétélű fegyver” – hangsúlyozta.

Putyin szerint nincsenek megbízható ügynökök azok körében, akik készek ilyen bűncselekmények végrehajtására.

“Pénzért bármit megtesznek, nem vezérlik őket semmilyen vallási vagy politikai megfontolás, csak pénzügyi szempontok”

– magyarázta, hozzátéve, hogy bármilyen információt könnyen meg lehet venni és el lehet adni egy ilyen piacon.

Most értékelik az összes bűnüldöző szerv, felügyeleti szerv és kereskedelmi szervezet tevékenységét, amelyek a Crocus City Hall biztonságáért feleltek – mondta az elnök.

“Nagyon nagy árat fizettünk, és a helyzet elemzésének rendkívül objektívnek és szakszerűnek kell lennie” – hangsúlyozta.

Putyin szerint új szintű biztonságot kell bevezetni azokon a helyeken, ahol nagyszámú ember gyűlik össze, például a sportlétesítményeknél, bevásárló- és szórakoztató központoknál, iskoláknál, kórházaknál, színházaknál és máshol.

Az orosz biztonsági szervek és a rendőrség a Crocus City Hallban elkövetett terrortámadás óta magas készültségben van. Mind a négy feltételezett elkövetőt, akik tádzsik állampolgárok, másnap elfogták, amikor Ukrajna felé tartottak. Azóta több olyan személyt is letartóztattak, akik állítólag segítettek nekik a mészárlás előkészítésében és megrendezésében.

Az Iszlám Állam Khoraszan (ISIS-K) vállalta magára a koncerthelyszín elleni támadást. Alekszandr Bortnyikov, az FSZB vezetője felvetette, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ukrajna is kapcsolatban állhat a bűncselekménnyel, esetleg radikális iszlamistákat használva proxyként. Mindhárman tagadták érintettségüket; Washington és Brüsszel ragaszkodott ahhoz, hogy Kijevnek semmi köze a mészárláshoz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések