A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az olasz köztársasági elnök figyelemmel követi az antifa Ilaria Salis ügyét


Sergio Mattarella is hozzászólt a Budapesten fogva tartott szélsőbaloldali Ilaria Salis ügyéhez.

Továbbra is az olasz szélsőbaloldali ügyéről cikkezik a sajtó. Roberto Salis, a vádlott édesapja a bírósági tárgyalást követően úgy nyilatkozott, a kormány nem tette meg a megfelelő lépéseket, hogy Ilariával méltányosabban járjanak el a magyar szervek.

Megdöbbenésének adott hangot, amiért továbbra is kéz- és lábbilincsben és láncon vezették be lányát a bírósági kihallgatásra. A Fővárosi Törvényszék döntése szerint csütörtökön visszautasították Ilaria házi őrizetbe való helyezését.

A vádlott apja az ezt követő napon levélben fordult Olaszország köztársasági elnökéhez, és kérte közbenjárását. Sajtóinformációk szerint Sergio Mattarella államfő 24 órán belül reagált a levélre. Közvetlenül telefonon kereste meg a vádlott édesapját és együttérzéséről biztosította. Elmondta, hogy figyelemmel követi a Budapesten fogva tartott olasz állampolgár ügyét. 

Ilaria meglepetésének és hálájának adott hangot, amiért a köztársasági elnök érdeklődést mutatott ügye iránt, és ilyen rövid időn belül válaszolt.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter úgy nyilatkozott, a Salis-ügy sokkal egyszerűbb, mint amennyire felfújják. Hibás dolog politikai ügyet kreálni belőle, mert nagyon komoly politikai összecsapásokhoz vezethet, aminek a vádlott látja kárát.

Figyelmeztetett, hogy a vádlott jelölése az európai parlamenti választásokon nagyon rosszul sülhet el. Tommaso Cerno, az Il Tempo olasz napilap igazgatója úgy nyilatkozott, a legrosszabb dolog, amit a baloldal Salissal tesz, hogy politikai játszmákra használja azért, hogy támadja Magyarországot. (A budapesti fogdában ítéletre váró olasz óvónő a Demokrata Párt reklámarca lett.)

Úgy tesznek, mintha az olasz börtönökben nem hasonló módon bánnának a rabokkal – csak az nem kerül a televíziók képernyőjére. Odáig jutottak, hogy Elly Schlein, a Demokrata Párt főtitkára európai parlamenti képviselőnek jelölné Salist.

„Micsoda képmutatás a baloldal részéről! Miért nem ejtenek pár szót az olasz börtönökben uralkodó körülmények miatt öngyilkosságot elkövető rabok védelmében is a jogvédő baloldaliak?”

– írta az ügy kapcsán a napilap igazgatója.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések