A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kutatás: a legtöbb gyerek kinövi a nemi bizonytalanság korszakát


Tizenöt éven át faggattak több ezer gyereket holland tudósok a nemi azonosságtudatukról – itt az eredmény. 

A gyerekek és a transzneműség kérdéskörét boncolgatták a Groningeni Egyetem tudósai egy nagyszabású kutatás keretében. Tizenöt éven keresztül folyt a kutatás, aminek keretében több mint 2700 gyermeket és fiatal felnőttet kérdeztek meg háromévente arról, mit gondolnak saját nemi identitásukról. A megkérdezettek életkora a 11-től a huszonéves korukig terjedt.

Ezt 15 év alatt hat alkalommal kérdezték meg a kutatásban részt vevő gyermekektől. A válaszok a következők lehettek: nem igaz; néha igaz; nagyon vagy gyakran igaz.

A kutatás kezdetén a megkérdezettek 11 százaléka számolt be arról, hogy nem érzik magukat teljesen azonosnak az eredeti nemükkel. A 25 éves életkorban viszont csak a megkérdezettek 4 százaléka, minden huszonötödik személy beszélt arról, hogy néha vagy gyakran nem érzik magukat a megfelelő neműnek.

A holland tudósok arra jutottak: a kutatás segíthet megérteni a kamaszok számára, hogy normális dolog kételkedni néha a saját identitásunkban.

A kutatás ugyanakkor arra is rámutat, hogy 

Patrick Brown, az Ethics and Public Policy Center nevű konzervatív agytröszt kutatója szerint a tanulmány üzenete, hogy szkeptikusnak kell lenni a gyerek- és kamaszkori nemváltoztatás agresszív támogatásával szemben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések