A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jelentős iráni támadásra számít Amerika és Izrael is


Az Egyesült Államok magas készültségi fokozatban van, és aktívan készül egy jövő héten várható jelentős iráni támadásra, amely izraeli vagy amerikai eszközöket venne célba a régióban. A támadás arra a hétfői damaszkuszi izraeli csapásra adott válasz lehet, amelyben vezető iráni parancsnokok haltak meg – mondta a CNN-nek egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő, aki szerint az iráni támadás elkerülhetetlen, és ezt a nézetet izraeli kollégái is osztják.

A két ország kormánya megfeszített tempóban dolgozik azon, hogy irányító helyzetbe kerüljön a várható támadás előtt. Arra számítanak, hogy az irániak többféle módon lépnek akcióba – és mind az amerikaiak, mind az izraeliek célpontjaik lehetnek.

A közelgő iráni támadás volt a fő téma Joe Biden és Benjámin Netanjahu csütörtöki telefonbeszélgetésén is. Péntekig még egyik kormány sem bizonyosodott meg róla, hogy Irán mikor és hogyan tervez visszavágni – mondta a tisztviselő.

Egy közvetlen csapás Izraelre Irán részéről az egyik lehető legrosszabb forgatókönyv lenne, mivel ez a már amúgy is viharos közel-keleti helyzet gyors eszkalálódását jelentené. Egy ilyen támadás után az Izrael és a Hamász közötti háború nagyobb konfliktussá szélesedhet – ezt Joe Biden régóta igyekszik elkerülni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések