A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így készítheted el otthon a híres kardamomos tekercset: a svéd édesség az egész világot meghódította


A kardamomos tekercset főleg azok fogják örömmel elkészíteni, akik imádják, ha egy süti illata belengi a konyhát.


A svéd kardamomos tekercs divatos édesség lett az elmúlt években, és nem is véletlenül: a hazai ízlésnek elsőre szokatlan, mégis nagyon finom péksüti a gasztronómia egészen új területeire enged bepillantást. Az eredeti recept egyik sajátossága, hogy a nálunk megszokottól eltérően a kelt tészta nem tartalmaz tojást. Ha van otthon cukrozott narancshéjad, ebbe a sütibe bátran adagolj belőle.

Hozzávalók 10 darabhoz

A tésztához:
👉 40 dkg liszt
👉 7 dkg olvasztott vaj
👉 3 evőkanál cukor
👉 2.5 dkg friss élesztő
👉 2.5 dl tej
👉 1 teáskanál őrölt kardamom
👉 1 csipet só

A töltelékhez:
👉 12 dkg barna cukor
👉 10 dkg vaj
👉 1 evőkanál őrölt kardamom
👉 5 dkg cukrozott narancshéj (elmaradhat)

A tetejére:
👉 1 tojás

A cukorsziruphoz:
👉 5 dkg cukor
👉 0.5 dl víz

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt futtasd fel egy evőkanál cukorral elkevert langyos tejben. Közben a lisztet szitáld át, add hozzá a maradék cukrot, a kardamomot, a sót és az élesztős tejet. Kezdd el összedolgozni, majd amikor már összeállt, csorgasd hozzá az olvasztott vajat is. Dagaszd kézzel néhány percig, majd takard le, és szélvédett helyen egy óra alatt keleszd a duplájára. A töltelékhez a vajat vedd ki jó előre a hűtőből, hogy lágy, könnyen formázható állaga legyen. Add hozzá a barna cukrot, a kardamomot, és ha van, a cukrozott narancshéjat. Keverd jól el.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán nyújtsd vékony téglalappá. Kend meg a kardamomos vajjal, és hajtsd félbe. Kicsit lapítsd le a sodrófával, hogy a rétegek összetapadjanak, majd keresztben vágj belőle két centi vastag csíkokat. Most következik a tekercsek elkészítése: a csíkokat tekerd kétszer a kinyújtott mutató- és középső ujjad köré, majd a csík végét keresztben tekerd át felette, és tömködd a tésztacsomó belsejébe. Ha ez a módszer túl bonyolult lenne, a tésztacsíkokat kettesével csavard össze, az így kapott fonatokból készíts kis koszorút, és tömd a végét a kör közepébe. Így nagyobb darabokat fogsz kapni. Akármelyik módszer mellett is döntesz, a kapott darabokat sorakoztasd fel egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, takard le, és keleszd további fél órát. A kelesztési idő végén kend meg a tetejüket felvert tojással, és told a tepsit 220 fokos sütőbe 20 percre.

Amíg a tekercsek sülnek, készítsd el a szirupot. A vizet forrald össze a cukorral, amíg fel nem olvad. A sütőből kivett, még forró tekercsek tetejét locsold meg a sziruppal.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések