A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ezek a tápanyagok jót tesznek a szemnek


Vitaminokra, ásványi anyagokra és mikrotápanyagokra az egész szervezetünknek szüksége van, hogy megfelelően tudjon működni és funkcionálni. Amennyiben vitaminhiány lép fel, az nagyon sok egészségi problémát okozhat, így csökkentheti a szem védelmét is, illetve ronthatja annak működését.


Melyek a leggyakoribb szembetegségek? A makuladegeneráció a látásvesztés leggyakoribb életkorral összefüggő oka. Ez befolyásolja a makulát, és idővel lassan látásvesztést okoz. A szürkehályog egy másik degeneratív szembetegség, amikor is a szem tiszta lencséjén zavarosság, zavar jelentkezik. Ez pedig homályos látást eredményez. A glaukóma is egy életkorral összefüggő szembetegség. Folyadék és nyomás halmozódik fel a szemben, ami károsítja a látóideget. Ha a látóidegben lévő rostok megsérülnek, vakság léphet fel.

Vannak olyan vitaminok, amelyek kiemelkedő fontossággal bírnak, ha a szem egészségéről van szó. Ebbe a csoportba tartozik a C-vitamin, az E-vitamin, a lutein és a zeaxantin is. Ezek a tápanyagok segíthetnek a makuladegeneráció és a glaukóma megelőzésében is.

A lutein egy olyan gyulladáscsökkentő karotinoid vegyület, amely elsősorban a narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben található meg nagyobb mennyiségben. Mivel a lutein antioxidánsként hat a szemben, így megakadályozhatja a makuladegeneráció kialakulását is.

A C-vitamin egy általános, immunrendszert támogató vitamin, amely a szem egészségének is jót tesz, mivel csökkenti a szemben kialakult gyulladást. Ez a vitamin a kollagén termelését is fokozza, ami elengedhetetlenül fontos a károsodott szemszövetek helyreállításához.

Az A-vitamin valamilyen sérülés vagy műtét után a szem gyógyulási folyamatait is fel tudja gyorsítani.

A cink szintén nagy koncentrációban van jelen a szem szöveteiben. Ez a tápanyag csökkenti a szemben kialakult gyulladást, illetve eltávolítja a szemből azokat a toxikus anyagokat, amelyek látási problémákat is okozhatnak.

A vitaminok és ásványi anyagok egyik legfontosabb előnye a makuladegeneráció, a glaukóma és a szürkehályog megelőzése. A szürkehályog kialakulásának kockázata alacsonyabb, és még a látás is sokat javulhat, amennyiben a megfelelő szemvitaminok is szerepelnek az étrendben.

Néhány szemvitamin még a szem hidratációjában is részt vesz, míg más vitaminok megvédik a szemet a károsodástól, amelyek mindegyike elősegíti a jobb látást.

Az életkor előrehaladtával fényérzékenység is kialakulhat, amelyre a szemvitaminok is jó hatással vannak.

Szupertáplálékokkal is segíthetjük a szem egészségét. A fekete áfonya tele van antioxidánsokkal és antociánokkal, amelyek segítenek megvédeni a szemet az UV-fénytől. A fekete áfonya javíthatja a galukómában szenvedő betegek látását.

Az étcsokoládé olyan flavonoidokat tartalmaz, amelyek javítják a látás tisztaságát, és csökkentik a krónikus szembetegségek kockázatait.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések