A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Dagad az újabb botrány Von der Leyen körül


Az egyre erősödő kritikákra reagálva még az első hivatali napja előtt lemondott az Ursula von der Leyen bizottsági elnök által szabálytalanul kinevezett európai uniós megbízott, Markus Pieper. A német EP-képviselő azzal vádolja Thierry Breton francia uniós biztost, hogy pártpolitikai okokból fúrta meg a kinevezését. 

Még az első hivatali napja előtt lemondott Markus Pieper európai parlamenti képviselő, aki mától az Európai Unió kis- és középvállalkozásokért felelős megbízottja lett volna. A német politikus az egyre hangosabb kritikákra hivatkozva döntött a lemondás mellett, amit a német Handelsblatt gazdasági napilapnak adott nyilatkozatában jelentett be.

Később az Európai Bizottság is kiadott egy közleményt, amely szerint Ursula von der Leyen bizottsági elnök „sajnálja és tiszteletben tartja Markus Pieper döntését, hogy nem kezdi meg munkáját a kis- és középvállalkozásokért felelős megbízottként a terveknek megfelelően április 16-án.”

Mint arról beszámoltunk, a német Piepert annak ellenére nevezte ki Von der Leyen a komoly javadalmazással járó pozícióba, hogy a kiválasztási folyamatban két másik jelölt is magasabb pontszámot ért el nála. A bizottság elnökét sokan részrehajlással vádolták, és múlt héten az európai parlamenti képviselők több mint fele megszavazta, hogy a testület pályáztassa újra a pozíciót.

De nemcsak az Európai Parlament kritizálta Von der Leyent, hanem a saját biztosai is. Josep Borrell, Nicolas Schmit és Paolo Gentiloni mellett Thierry Breton is nekiment az elnöknek.

Pieper a francia biztost okolta döntéséért, mondván, Breton már előzetesen bojkottálta a kinevezését a bizottságban, ezért nem lát lehetőséget arra, hogy a tisztséghez kapcsolódó elvárásoknak eleget tegyen.

Pieper szerint a francia politikus pusztán pártpolitikai megfontolásból fúrta meg a kinevezését. Egy Bretonhoz közel álló tisztviselő szerint ugyanakkor ez a feltételezés nevetséges – írja a Politico brüsszeli hírportál.

Mivel Pieper még a hivatali ideje megkezdése előtt lemondott a megbízotti pozícióról, európai parlamenti képviselő maradhat. A kis- és középvállalkozásokért felelős posztot egyelőre nem töltik be, az új pályázatot a bizottság döntése szerint csak a júniusi európai parlamenti választások után írják ki.

Az eset viszont mindenképpen újabb csapást mér Ursula von der Leyen második elnöki ciklusról szőtt terveire. A Pieper-ügy tovább csökkenti az esélyeit, amelyeket már amúgy is erősen megtépázott a vakcinabeszerzési botrány, amely valószínűleg az EU történetének legnagyobb (mintegy 20 milliárd euró sorsáról szóló) botránya, és amelyben nemrég az Európai Ügyészség is vizsgálatot indított.

A leköszönő bizottsági elnök mögé még a saját pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) sem állt be teljes mellszélességgel, a választások utáni, várhatóan teljesen más összetételű Európai Parlamentben pedig igen nehéz lesz megszereznie a szükséges szavazatokat.

Forrás: Magyar Nemzet

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések