Az ananászt ma már minden évszakban lehet kapni. Ez a trópusi gyümölcs egyszerre édes és fanyar ízvilággal rendelkezik. Sokan kedvelik, sokan viszont nem szeretik az ízét, sőt egyesek még allergiásak is erre a déligyümölcsre.
Régebben csak a nagyon tehetősek engedhették meg maguknak ennek a gyümölcsnek a megvásárlását. A tehetős, gazdag emberek gyakran tartottak vacsorapartikat, ahol mindig volt az asztalon ebből a különös ízvilággal rendelkező gyümölcsből is. A vendégek ebből is láthatták, hogy a házigazda tehetős, és ezt szerették is érzékeltetni a vendégekkel.
Az ananász olyan tápanyagokat, azaz vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek lerövidíteni a vírusos és bakteriális fertőzések időtartamát. Ezek a tápanyagok a csontjaink megerősítésében is a segítségünkre lehetnek.
Az ananásszal kapcsolatban végeztek kutatásokat, az eredmények pedig azt mutatják, hogy az ananász segít javítani a spermiumok minőségét, és a termékenységet is fokozza.
Az ananász egy bromelain nevű enzimet is tartalmaz, ez adja a gyümölcs gyógyító tulajdonságait is. Milyen betegségek esetén lehet hasznos ez a déligyümölcs? Például ilyen a mellkasi fájdalom, a hörghurut, az ízületi gyulladás, a vérrög, a hasmenés, az izomfájdalom, a köszvény.
Műtétet és intenzív edzést követően segít a szervezet regenerálódásában is ez a rendkívül finom déligyümölcs.
Az ananász gazdag forrása a C-vitaminnak, amely támogatja az immunrendszer működését és egészségét, illetve megnöveli a szervezet baktériumokkal szembeni védekezőképességét. Az ananász további tápanyagai: A-vitamin, B6-vitamin, K-vitamin, E-vitamin, kalcium, vas, folát, magnézium, foszfor, kálium és cink.
Az ananász nem pusztán egy gyümölcs, gyógynövényként is funkcionál, hiszen a bromelain nevű enzimje remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Napjainkban már bromelainkiegészítők is a rendelkezésünkre állnak, ha ki szeretnénk használni az előnyeit.
Ritkán, de előfordulhatnak mellékhatásai is az ananásznak. Az ananász elfogyasztását követően viszkethet a bőr, kiütés is megjelenhet azon. Sokaknál gyomorfájdalmat okoz, illetve hasmenést és hányás is tapasztalhatnak egyesek. Súlyosabb esetben légzési nehézség is előfordulhat.
A bromelain gátolja a vérlemezkék alvadási képességét, ami segíthet a szívbetegségek, a magas vérnyomás, az erek betegségei és a stroke kezelésében.
Ez az enzim gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, ami segíthet az asztma és az allergiák kezelésében.
A bromelain segít csökkenteni a gyulladást, így előnyös lehet akkor is, ha vastagbélgyulladásban szenvedünk, illetve a nyálkahártya-fekélyeket is segíthet meggyógyítani.
Egy tanulmány szerint a bromelain bölcsességfog eltávolítását követően nagyon eredményes volt a duzzanat és a fájdalom csökkentésében. Arról számoltak be a páciensek, akik bromelaint fogyasztottak műtétet követően, hogy sokkal könnyebben tudtak enni, és jobban tudtak aludni.
0 Megjegyzések