A metélőhagymát akár még télen is termeszthetjük, hiszen a konyhaablakban is könnyedén megterem, és nem igényel olyan nagy gondoskodást. Ha szezonális depresszióban szenvedünk, vagy csak nehezen alszunk el, a metélőhagyma még ezeknek az egészségi problémáknak a megoldásában is a segítségünkre lehet, ugyanis kolinban gazdag, amely elősegíti, hogy jobban tudjunk aludni. Folátot is tartalmaz, amely fokozza a szerotonin- és a dopamintermelést, ezek pedig nagy szerepet játszanak a hangulat fokozásában.
A metélőhagyma remek antimikrobiális hatásokkal is rendelkezik, vagyis kiemelkedő a vírusellenes, antibakteriális és gombaellenes hatása is. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy nagyon előnyös lehet a szezonális betegségek megelőzésében, mint amilyen a nátha és az influenza, már csak emiatt is érdemes rendszeresen fogyasztani.
A metélőhagyma olyan flavonoidokat tartalmaz, amelyek nemcsak a vércukorszint szabályozásában vesznek aktívan részt, hanem a magas vércukorszint okozta szövődményektől is megóvhatnak bennünket. A metélőhagymának alacsony a glikémiás indexe, így nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet.
A metélőhagyma még a szív egészségének is rendkívül jót tesz, ugyanis egy allicin nevű vegyületet tartalmaz, amely segít csökkenteni a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet. Emellett segíti a nitrogén-oxid felszabadulását a véráramban, ennek hatására csökkenti az erek és az artériák merevségét és ily módon tudja csökkenteni a magas vérnyomást.
Amennyiben kalcium-oxalát kristályok rakódnak le a szervezetünkben, úgy megnő a vesekő kialakulásának kockázata. Azonban a metélőhagyma megakadályozhatja ezeknek a kalcium-oxalátoknak a lerakódását, ily módon csökkentve a vesekövek kialakulásának kockázatait.
Influenzaszezonban is bátran fogyaszthatjuk a metélőhagymát, mivel remek gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, így nagyon hatékony lehet a torokgyulladás kezelésében, és rendszeres fogyasztásával elkerülhetjük, hogy a tünetek súlyosbodjanak, illetve hogy szövődmények alakuljanak ki.
A metélőhagyma nemcsak flavonoidokbnan, hanem allicinban is bővelkedik, mindkettő erőteljes rákellenes potenciállal rendelkezik. Egyes tanulmányok szerint elsősorban a szájüregi és a tüdőrák ellen nagyon hatékony.
A metélőhagyma remekül megállja a helyét a salátákban, most egy ilyen receptet közlünk.
Metélőhagymás burgonyasaláta hozzávalói:
• 60 dkg burgonya,
• 4 evőkanálnyi apróra vágott metélőhagyma,
• 2 dl natúr joghurt,
• 1 teáskanál mustár,
• 2 evőkanál majonéz,
• ízlés szerint só és bors.
Elkészítése:
Hámozzuk és mossuk meg a burgonyát, majd karikázzuk fel, és főzzük puhára. Hagyjuk kihűlni. Közben vágjuk fel apróra a metélőhagymát és keverjük össze a joghurtot, a majonézt, a mustárt, a sót és a borsot. Öntsük rá a burgonyára és keverjük össze. Végezetül szórjuk rá a metélőhagymát. Behűtve fogyasszuk.
0 Megjegyzések