A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy lépéssel közelebb egy rég időszerű megállapodáshoz?


Megkezdte a kétoldalú egyeztetéseket a magyar–szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztéséért felelős kormánybiztos. 

Márciusi kinevezése után Czepek Gábor először találkozott szlovák tárgyalópartnerével, Andrej Kasanával, a bős-nagymarosi vízerőműrendszer építéséért és üzemeltetéséért felelős kormánymegbízottal 2024. március 28-án, Apponyban. A magyar kormánybiztos kiemelt feladata, hogy kétoldalú egyeztetések útján feltárja a kompromisszumos megoldás lehetőségeit a bősi erőmű ügyében több évtizede fennálló vitás kérdésekben. A magyar–szlovák kapcsolatok biztató alakulása az első megbeszélés tapasztalatai szerint is kedvező alapot teremthet a rég időszerű megállapodásra – írja közleményében az Energiaügyi Minisztérium.

A nagymarosi építkezést 35 éve függesztették fel. Több mint negyedszázados a hágai Nemzetközi Bíróság 1997-es ítélete, amely a nézetkülönbségek rendezésére kötelezi a feleket. A mindkét fél számára elfogadható megoldás azonban mindmáig várat magára például a Duna vízhozamának megosztásában vagy energetikai kérdésekben 

– idézi fel a tárca közleménye.

Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára 2024. március 12. óta a magyar–szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztéséért felelős kormánybiztosként is dolgozik. E szerepkörében tárgyalásiálláspont-tervezetet kell kidolgoznia a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer ügyében. A kinevező határozat a kormány képviseletére hatalmazza fel a kormánybiztost az energetikai, környezetvédelmi szakpolitikai és nemzetközi jogi egyeztetéseken.

Magyarország és Szlovákia adottságai, kihívásai szakpolitikai szempontból jórészt hasonlók, helyzetüket összességében inkább jellemzi az egymásrautaltság és érdekazonosság. A kormánymeghatalmazottak megállapodásuk szerint kormányaiknak javasolják, hogy intenzív és dinamikus párbeszédet folytassanak a kapcsolódó ügyek áttekintéséhez és a közös célok eléréséhez. Egyetértettek abban, hogy az évtizedek óta fennálló jogvitákat rövid időn belül le kívánják zárni. 

A kormánybiztos és szlovák kollégája rögzítették, hogy a megbeszéléssorozat következő fordulóját júliusban, Magyarországon tartják, addig munkacsoportok dolgoznak ki közös vízgazdálkodási és energetikai téziseket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések