A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Európai parlamenti képviselő lehet a szélsőbaloldali aktivista


Az ötletet az olasz baloldali Demokrata Párt elnöke, Elly Schlein vetette fel. 

Olasz ellenzéki politikusok is jelen lesznek Ilaria Salis bírósági perén – írja az olasz sajtó. Óriási figyelemmel kíséri az olasz média a Budapesten letartóztatott szélsőbaloldali nő ügyét, akit március 28-án hallgat ki újra a bíróság. Hét olasz baloldali parlamenti képviselő, a Demokrata Párt, az Élő Itália, az Öt Csillag Mozgalom képviselői személyesen jelennek meg. A gyanúsított apja az olasz sajtónak a kihallgatást megelőző napon úgy nyilatkozott, „ki kell szabadítanunk onnan”.

Abban reménykednek, hogy még ma döntés születik Ilaria budapesti házi őrizetbe helyezéséről.


Roberto Salis szerint amennyiben ezt visszautasítanák, az zavarba ejtő lenne az olasz intézményekre nézve. Salis apja arról számolt be a sajtónak, hogy bár a börtönkörülmények javulását tapasztalta lánya, hajszárítót is kapott, a napi 23 órás zárt falak közötti tartózkodást azonban továbbra is borzasztó rosszul viseli. A börtönrezsim szigorú szabályzata valószínűleg nem tűri a fogva tartott nő körülményei további enyhítését – számol be az Il Corriere della Sera napilap hasábjain Roberto Salis a budapesti viszonyokról. A sajtóorgánum már a cikk címében jelzi, Ilaria engedélyezte, hogy a láncra vert bírósági felvételeket közzétegyék. Eugenio Losco milánói védőügyvéd beszámolója szerint a fogva tartott nő családtagjait, tolmácsát és ügyvédeit megfélemlítő szélsőjobboldali csoport várta a bíróság bejáratánál – írja a lap.

A La Repubblica arról is beszámol, hogy az olasz baloldali Demokrata Párt elnöke, Elly Schlein a szélsőbaloldali aktivista európai parlamenti választásokon való jelölését is felvetette.

Ez ugyanis mentességre jogosítaná fel az fogva tartott nőt és kiutat jelenthetne neki a budapesti börtönből. A lap arról is ír, hogy a párt vezetősége szűk körű egyeztetésen vitatta meg Salis jelölésének kérdését. Voltak azonban kételyeket kifejező hangok, akik a budapesti utcai térfigyelő kamerák által készített felvételek miatt nem tanácsolták Salis indítását. A videón ugyanis jól látható, ahogyan a támadók a földre lökik és kíméletlenül ütik, verik az utcai járókelőt. A baloldali Demokrata Párt egyelőre nem hozta nyilvánosságra Salis jelölésére vonatkozó végső döntését. Az olasz lapok idézik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter olasz köztelevíziónak adott interjúját, amelyben pontosítja, hogy az a hölgy, akit Olaszországban mártírként mutatnak be, valójában azzal a világos tervvel érkezett Magyarországra, hogy egy radikális baloldali szervezet tagjaként ártatlan utcai járókelőket támadjon meg.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések