A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A rejtőzködő magányos terroristáktól tartanak Olaszországban


A legmagasabb szintű terrorkészültséget rendelték el Olaszországban az ünnepekre. 

A húsvéti időszakban a korábbinál is több rendőr vigyázz majd a biztonságra. Olaszországot mélyen megrázta a múlt heti oroszországi terrortámadás, amelyet az ISIS-K terrorszervezet vállalt magára.

A moszkvai merényletet követően hétfőn Matteo Piantedosi belügyminiszter vezetésével rendkívüli ülésen tanácskoztak az olasz nemzetbiztonsági szervek. Elrendelték a kiemelt objektumok emelt szintű biztonsági ellenőrzését. 

A belügyminisztérium adatai szerint a Hamász terrorszervezet izraeli támadása, azaz október 7-e óta 47 nemzetbiztonságra veszélyes személyt toloncoltak ki az országból, ebből 23-at idén.

A közel-keleti konfliktus kirobbanása óta Olaszországban fokozott terrorkészültség van érvényben, most azonban az internetes felületek ellenőrzését is megerősítik. A világhálón könnyebben utolérhetők a radikalizálódásra hajlamos személyek, akik toborzó tevékenységet végeznek vagy valamilyen szálon terrorszervezettel állnak kapcsolatban. 

Alfredo Mantovano miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár úgy nyilatkozott, hogy nem egy összehangolt terrorszervezet merényletétől tartanak, azt azonnal lelepleznék. Sokkal inkább a rejtőzködő magányos farkasok jelentik a veszélyt, akik az interneten mozognak. Mantovano elmonda, hogy Olaszországban a muzulmán közösség iránti tiszteletnek köszönhetően nem volt példa terrormerényletre.

Nem voltak olyan provokatív gesztusok sem, mint a Korán megrongálása vagy égetése, mely a helyzet elmérgesedéséhez vezetett volna. Az azonban tény, hogy több alkalommal is érkeztek fenyegetések terrorszervezetek részéről Olaszország és a Vatikán ellen. Az olaszok részvétele a vörös-tengeri védelmi misszióban tovább fokozta a nemzetközi feszültségeket.

A terrorkészültséggel kapcsolatban Antonio Tajani olasz külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a Hamász izraeli támadása óta 250 helyszínen rendeltek el kiemelt rendőrségi védelmet, de az olasz titkosszolgálatok és a rendőség fokozott ellenőrzései országos szinten folyamatosak, pontosan azért, hogy még időben megelőzhető legyen egy esetleges terrormerénylet. 

A magas szintű megelőzési műveleteknek köszönhetően sikerült a közelmúltban letartóztatni azt a három palesztin származású férfit, akik terrortámadás kivitelezését tervezték  – számolt be a sikeres leleplező műveletről a külügyi tárca vezetője.

Jelenleg 28 ezer létesítmény fokozott rendőri ellenőrzése van érvényben, melyből 502 Izraelhez köthető. Ezenkívül forgalmas közlekedési csomópontok, pályaudvarok, repülőterek, templomok és diplomáciai kirendeltségek szerepelnek a listán.

Borítókép: Biztonsági intézkedéseket vezettek be Olaszországban. (Fotó: Baris Seckin/Anadolu/Anadolu az AFP-n keresztül)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések