A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem lesz béke, zsákutcába jutottak a tárgyalások


Tíznapos egyezkedés után Izrael nemzeti hírszerző szolgálatának, a Moszadnak a vezetője, David Barnea hazarendelte a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal közös izraeli tárgyalódelegációt Katarból, miután a tárgyalások zsákutcába jutottak, mert az iszlamista Hamász terrorszervezet elutasította az amerikai kompromisszumos javaslatot a tűzszünet elérésére és az izraeli túszok visszaadására. 

A terrorszervezet arról tájékoztatta a tárgyalásokon közvetítő országokat, hogy ragaszkodik eredeti követeléseihez, vagyis az összes izraeli katona kivonásához a Gázai övezetből, az övezet déli részére telepítettek visszatéréséhez otthonaikba a Gázai övezet északi részén, illetve „jelentős" cserékhez az elraboltakért az Izraelben bebörtönzött palesztinok közül.

A miniszterelnöki hivatal összefüggésbe hozta a Hamász válaszát az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfői határozatával, amely azonnali tűzszünetet és az összes elhurcolt szabadon bocsátását követelte, és amelyet az Egyesült Államok nem vétózott meg.

A Hamász ismét elutasított minden amerikai kompromisszumos javaslatot, és megismételte szélsőséges követeléseit, a háború azonnali befejezését, az izraeli hadsereg (IDF) teljes kivonását a Gázai övezetből, és hatalmon maradását, hogy ígérete szerint újra és újra megismételhesse az október 7-i mészárlást 

– állította Benjamin Netanjahu hivatala kedden.

Izrael nem fogadja el a Hamász nevetséges követeléseit, és továbbra is mindent elkövet a háború összes céljának eléréséért, az összes elrabolt szabadulásáért, a Hamász katonai és közigazgatási képességeinek megsemmisítéséért, valamint annak biztosításáért, hogy Gáza többé ne jelentsen fenyegetést Izraelre – tették hozzá.

Jelenleg 134 élő vagy halott izraelit tart fogva túszként a Hamász a Gázai övezetben, köztük nőket és gyermekeket is. Az utóbbi hónapokban közülük mintegy harmincról bebizonyosodott, hogy már október 7-én megölték őket, vagy később vesztették életüket a Gázai övezetben.

Borítókép: Izraeli légicsapásban megsemmisült lakóház romjai a Gázai övezet középső részén fekvő Deir el-Balahban 2024. március 25-én. A támadásban legkevesebb 16 palesztin életét vesztette és több mint 25-en a romok között rekedtek. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben (Fotó: MTI/AP/Abdel Karim Hana)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések