A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Traktorral és Wass Alberttel az ukrán gabona és Brüsszel ellen – gazdatüntetés volt Záhonyban pénteken

A magyar gazdák az ukrán határra, Záhonyba hirdették meg a tiltakozást. Hiába feszeng a soros-blog, nem a kormány ellen tiltakoztak...

„A magyar gazdák kiállnak a magyar kormány mellett”

Több száz méter hosszan sorakoznak a traktorok és a mezőgazdasági erőgépek a 4-es főút mentén. Még a megszokottnál is nagyobb a forgalom – Tiszabezdédtől már csak araszolva lehetett haladni – a záhonyi határátkelő közvetlen közelébe szervezett pénteki gazdatüntetés miatt – írja helyszíni tudósításában a Szon. 

A demonstrációt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezte meg, erről korábban a Magyar Nemzet is beszámolt. Tavaly szeptemberben egyébként már egyszer összegyűltek a gazdák Záhonyban, hogy tiltakozzanak az Európai Unió döntései ellen.

Az ellenőrizetlen minőségű, tiltott vegyszerekkel kezelt, GMO-s termékek nemcsak a fogyasztókra nézve jelenthetnek veszélyt, hanem az uniós mezőgazdaságra is. Ez ellen minden létező eszközzel, a leghatározottabban fellépnek a magyar gazdák – nyitotta meg a záhonyi tüntetés hivatalos részét Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke délelőtt tizenegy óra környékén. Rácz Imre beszélt arról is, hogy vannak köztük Somogy, Heves és Szolnok vármegyei gazdálkodók is. 

Beszélt arról is, hogy a nyugat-európai gazdák küzdelme Brüsszellel, sőt sokszor a saját kormányukkal szemben is jelzi a probléma súlyát. 

A magyar gazdák kiállnak a magyar kormány mellett, amely Brüsszellel szemben is védi az érdekeiket

– részletezte és megjegyezte, hogy a megoldáshoz egységes fellépésre van szükség, ezért folyamatos az egyeztetés a V4-es és más európai érdekképviseletekkel is. Kiemelte, hogy a magyar kormány nemzeti hatáskörben, tüntetés nélkül is biztosítja azokat a feltételeket, amelyekért a nyugati országok termelői az utcára vonultak. Példának hozta, hogy 

23 termékre teljes tilalmat hirdettek az ukrán árukra, a nemzeti kiegészítő forrásokat a EU-s előírások maximális mértékére emelték;
biztosított a gazdáknak a gázolaj jövedéki adójának visszaigénylése; 
az őstermelők és családi gazdálkodók előző években rendezett adózási kedvezményeinek sincs párja az unióban 

– mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke, Rácz Imre.


 A záhonyi tüntetésen megjelent Seszták Miklós exminiszter, kisvárdai képviselő, Tilki Attila vásárosnaményi, valamint Vinnai Győző, az egyik nyíregyházi körzetből megválasztott parlamenti képviselő is ott volt.

Plusz traktorok, Wass Albert-idézet, a táblákon ukránozás

(Segítsünk Ukrajnának? Rendben! De ki fog rajtunk, magyar méhészeken segíteni? vs. Stop az ukrán gabonának! No ukrainian honey!)

, Olaf Scholz és Ursula von der Leyen fotóival díszített

No farmers, no food, no future! Wake up Europe!

- óriástábla, továbbá kisebb táblák többek között

Gazdák nélkül nincs jövő!, Brüsszel elárult minket!

A green deal öngyilkosság! feliratokkal.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések