A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Öt ország megerősítette csatlakozását a BRICS-hez


Egyiptom, Etiópia, Irán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is megerősítette, hogy csatlakoznak a BRICS-országcsoporthoz – jelentette be Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszter szerdán.

Az öt ország Argentínával együtt az augusztusi johannesburgi csúcstalálkozón kapott meghívást, hogy csatlakozzanak a Brazíliát, Oroszországot, Kínát, Indiát és Dél-Afrikát tömörítő blokkhoz. Argentína azóta visszautasította a meghívást. 

A BRICS tagállamai szerint az új országok belépése elősegítheti az általuk elavultnak minősített világrend átalakulását.

A szaúdi köztévé január elején már egyszer bejelentette, hogy az ország csatlakozott a BRICS-hez, később azonban eltávolították az erről szóló hírüket. Január közepén, a davosi csúcstalálkozón a szaúdi kereskedelmi miniszter még úgy nyilatkozott, hogy még nem döntöttek a csatlakozásról.

A BRICS-csoportnak Oroszország mellett Kína és India is tagja, ezért az arab monarchia döntését az Egyesült Államok is figyelemmel követte. Szaúd-Arábia fontos szövetségese az amerikaiaknak, akiket aggaszt, hogy a szaúdiak egyre szorosabb kapcsolatot alakítanak ki Kínával.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések