A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tíz év börtönre ítélték a korábbi pakisztáni kormányfőt


Államtitkok kiadása miatt tíz-tíz évi börtönbüntetésre ítélte egy pakisztáni bíróság a már jelenleg is egy börtönbüntetését töltő Imran Hán volt kormányfőt és pártjának egyik alelnökét.

A Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (Tehrik-i-Inszáf, PTI) párt szóvivőjének közlése szerint a bírósági ítéletet egy Ravalpindiben lévő börtönben hirdették ki.

Egy bíróság tavaly augusztusban korrupció vádjával háromévi börtönbüntetésre ítélte és a közügyek gyakorlásától is eltiltotta a legnépszerűbb ellenzéki politikust, a 2022 áprilisában bizalmatlansági szavazással a hatalomból eltávolított Imran Hánt. Ezt a büntetést tölti már most.

Lemondatása óta Hán ellen több mint 150 bírósági eljárás indult, egyebek mellett értékes állami ajándékok eltulajdonításával is megvádolták.

Börtönbüntetése miatt nem jelöltethette magát a február 8-ra kiírt parlamenti választáson, amelyeket azért rendeznek meg, mert tavaly ősszel lemondott a kormány és feloszlatták a parlamentet. Az alkotmány szerint ilyen esetben előrehozott választást kell tartani az országban.

Hán a kedden kihirdetett ítélettel kapcsolatban azt mondta, hogy politikai ellenfelei ennek révén is biztosítani akarják, hogy sokáig ne indulhasson választáson. A volt kormányfő ügyvédei valószínűleg fellebbezni fognak.

A pakisztáni független emberi jogi bizottság szerint csekély esély van a szabad és igazságos parlamenti választásra a jövő hónapban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések