A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor: Ezt a pénzt a csődbe jutott Ukrajna azért kapja, hogy ne omoljon össze


„Az EU-s csúcsról majd a miniszterelnök fog tájékoztatást adni” – mondta a csütörtöki kormányinfón az érdeklődő újságíróknak Gulyás Gergely.  

Ez a tájékoztatás a szokásos péntek reggeli rádióinterjú lesz, amelyben várhatóan arról kérdezik Orbán Viktort, hogy mi a február elseji megállapodás háttere. 

Ismert: A mostani csúcson Magyarország mindkét kifogása – az ukrajnai támogatás rendszeres felülvizsgálata, valamint az uniós forrásokhoz való hozzáférésünk – kapcsán engedett nekünk a többi tagállam, így a kompromisszum gyorsan megszülethetett.

Kulcskérdés a béke, ebben azonban nem állunk jól, mivel Brüsszel a háború lázában ég, ez uniós vezetők háborús logika mentén érvelnek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában.

Magyarország tűzszünetet és béketárgyalásokat szeretne. Két év telt el. Nem teljesültek a kérések. Öldöklés folyik a frontvonalon

– jelentette ki. Mint fogalmazott, naponta halnak meg százak és ezrek. Nekünk azon kell dolgoznunk, hogy minél hamarabb vége legyen. Magyarország álláspontja világos, Brüsszel mást gondol: fegyvert szállítanak és fegyvert akarnak szállítani. „Mi nem szállítunk és adunk fegyvereket Ukrajnának. Az 50 milliárd eurót sem fegyverekre kapja. Mi ezt nem csináljuk” – mondta.

A mi álláspontunk ebben is világos, nem adunk pénzt fegyvervásárlásra. Ez arra megy, hogy a csődbe jutott ukrán állam ne omoljon össze – fogalmazott.

„Nem veszik el a pénzünket”

Gyakorlatilag az ukrán állam költségét állja most az unió. Magyarország azt szerette volna, ha a béke érdekében küldünk pénzt – jelentette ki. Orbán Viktor szerint minél tovább tart a háború, annál több ember hal meg és az erőviszonyon sem fognak Ukrajna javára változni, mutatott rá Orbán Viktor.

Az a veszély fenyeget, ha nem tudunk megállapodni, hogy elveszik a mi pénzünket ami nekünk jár. Ezt akartam megakadályozni. Ezért siker a tagnapi éjszakai előkészítő tárgyalás, mert a mi pénzünk nem kerül Ukrajnába. Nem volt könnyű, nagyon megoszlottak a vélemények – tette hozzá.

„Magyarországon is vannak háborúpártiak”

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy „a decemberben kiharcolt a nekünk járó pénzeket megkapjuk”, most pedig azt, hogy ne küldjék el Ukrajnába. Elmondása szerint elég komoly garanciákat kapott arra a miniszterelnök, hogy ez így lesz.

Magyarországon is vannak háborúpártiak. A magyar baloldal háborúpárti. Ők mindig a arról beszélnek Brüsszelben, hogy hogyan kerülhetnénk katonai megállapodásba, míg én arról, hogyan kerülhetnénk el – fogalmazott a kormányfő.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések