A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Románok: készen kell állnunk a háborúra Putyinnal


Románia nincs felkészülve egy esetleges háborúra Oroszországgal, és fel kell készülnie – mondta Gheorghiță Vlad az ország védelmi minisztere a Politico szerint. 

Vlad az Europa Liberă România című lapban csütörtökön megjelent interjúban úgy fogalmazott: „Igen, Románia lakosságának, és Európa egész lakosságának is, aggódnia kell. Ha Putyin Ukrajnában győz, a fő célpont a Moldovai Köztársaság lesz. Meggyőződésem, hogy Putyin politikája a közeljövőben eszkalálódni fog” – tette hozzá a román tábornok.  

Vlad a 35 év alatti férfiak és nők önkéntes katonai alapkiképzését szorgalmazta. 

A tábornok a hadsereg felkészültségében mutatkozó hiányosságok okaként említette a romániai hadkötelezettség megszűnését. Vlad jogi reformokat is sürgetett, hogy Románia képessé váljon az orosz drónok elleni védekezésre. A Kreml egyik drónjának törmeléke tavaly szeptemberben hullott le Romániában, és a pilóta nélküli légi járművet (UAV) 

nem lehetett lelőni, mert a román törvények ezt nem teszik lehetővé 

– mondta a tábornok. Széleskörű felhívása más nyugati katonai és védelmi vezetők, köztük Patrick Sanders brit hadseregfőnök, tábornok hasonló, közelmúltbeli figyelmeztetéseit idézte, aki a múlt héten sürgette a brit hatóságokat, hogy „mozgósítsák a nemzetet”, hogy felkészüljenek egy esetleges háborúra Oroszországgal. Moszkva már csaknem két éve teljes körű háborút folytat Ukrajna ellen,- szemlézte a mandiner.hu.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések