A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Misusztyin: az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamai hamarosan befejezik a dollármentesítést


A nemzeti valuták aránya az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU) országai közötti kölcsönös elszámolásokban elérte a 90%-ot, és tovább növekszik – jelentette ki Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök. 

Az Oroszország, Kazahsztán és Belarusz vámuniójára épülő EAEU 2015-ben jött létre, később csatlakozott hozzá Örményország és Kirgizisztán. Vietnam 2016-ban vált az EAEU szabadkereskedelmi partnerévé. Az unió célja, hogy biztosítsa az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkavállalók szabad mozgását a tagországok között.

Az orosz miniszterelnök az EAEU Kormányközi Tanácsának ülésén tette a kijelentést.

Megjegyzései során kiemelte, hogy

2023 első 11 hónapjában az EAEU GDP-je mintegy 3,5%-kal nőtt, az ipari termelés közel 4%-kal, a kiskereskedelmi forgalom pedig több mint 6%-kal emelkedett. 

Az EAEU-n belüli kereskedelem folyamatos növekedésével a tagországok csökkentik a dollár és az euró használatát, és ehelyett a kölcsönös elszámolásokban egyre inkább a nemzeti valuták felé fordulnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólította a tagállamokat, hogy hozzanak létre egy közös, dollármentes fizetési rendszert a “gazdasági szuverenitás erősítése” érdekében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések