A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kijevi végjáték: minden az Egyesült Államokban dől el?


Egy amerikai újságíró szerint Zelenszkij a Nyugattal folytatott titkos tárgyalásai miatt akarja kirúgni az ukrán fegyveres erők főparancsnokát. 

Volodimir Zelenszkij eltökélt szándéka, hogy kirúgja Valerij Zaluzsnij főparancsnokot, melynek oka az ukrán főtiszt és a Nyugat közötti titkos tárgyalások az Oroszországgal való konfliktus befejezéséről – közölte Seymour Hersh amerikai újságíró a Substack online platformon megjelent rovatában, forrásokra hivatkozva.

„Zaluzsnyij tavaly ősz óta közvetlenül vagy segítői révén titokban tárgyalt amerikai és más nyugati tisztviselőkkel arról, hogyan lehetne elérni a tűzszünetet és a legjobb feltételekkel tárgyalni a háború befejezéséről” – írta Hersh.

Az újságíró szerint ahogy fogalmazott: a kijevi „dráma” sokakat megijesztett Washingtonban. Megjegyezte, hogy ott már a konfliktus lezárására irányuló stratégiáról tárgyalnak, „hogy véglegesítsék a katonai fellépést és megállapodjanak egy Ukrajnára vonatkozó pénzügyi tervben”.

Mint az újságíró hangsúlyozza, Zaluzsnyij korábbi kijelentéseit, amelyek szerint az ukrán haderő számára patthelyzet alakult ki a harctéren, nem beszélték meg előzetesen Zelenszkijjel, de Washington tudott róla.

A Pentagonban és a hírszerzésben egyesek úgy üdvözölték Zaluzsnyij értékelését, mint a béke felé vezető elkerülhetetlen folyamat kezdetét – tette hozzá.

Hersh szerint az USA támogatni kívánja Zaluzsnijt, és olyan reformokat kíván előmozdítani az országban, amelyek a hivatalban lévő elnök hatalomváltásához vezetnek. A Financial Times a helyzetet jól ismerő forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Zelenszkij január 29-én találkozott Zaluzsnyijjal, és felajánlotta neki, hogy lemondása után az ukrán hatóságok tanácsadójaként állást kap. 

A The Economist magazin szerint felajánlották neki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkári posztját, de a tábornok ezt visszautasította. A kiadvány azt is írta, hogy az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatósága jelenlegi vezetőjének, Kirilo Budanovnak felajánlották az AFU főparancsnoki posztját, de ő „az utolsó pillanatban visszautasította”.

A hadsereg parancsnoka, Alekszandr Szirszkij is a jelöltek között van a posztra – állítja az Economist és az FT. A CNN szerint a hét végére várható rendelet Zaluzsnij menesztéséről, amiről itt írtunk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések