A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

CNN: a hétvégén kettészakad Ukrajna, kirúgják Zaluzsnijt


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még a hét vége előtt el akarja bocsátani legfőbb tábornokát, Valerij Zaluzsnijt – állítja a CNN a helyzetet ismerő forrásokra hivatkozva. 

A jelentés hasonló híreszteléseket követ, amelyek olyan lapokban jelentek meg, mint a Financial Times és a Washington Post, és amelyeket Kijev eddig elutasított.

A felek közötti kapcsolat állítólag akkor kezdett elromlani, amikor a tábornok novemberben a The Economist című lapnak írt egy cikket, amelyben a harctéri helyzetet “patthelyzetnek” minősítette a kijevi ellentámadás sikertelenségét követően. Az elnök hevesen visszautasította ezt az értékelést.

A CNN szerint Zaluzsnijt hétfőn behívták Zelenszkij irodájába, ahol közölték vele, hogy a következő napokban kirúgják. Bár hivatalos bejelentés még nem történt, egy forrás állítólag azt mondta a csatornának, hogy a hét végére várható az elnöki rendelet.

A pletykák, amelyek szerint leváltják az ország népszerű katonai vezetőjét, eredetileg a hét elején kezdtek el keringeni a médiában kijevi névtelen források alapján. A Washington Post azt állította, hogy az elnök azzal magyarázta Zaluzsnijnak a döntését, hogy új parancsnokra van szükség a helyzet megfiatalításához, mivel az ukrán nép belefáradt a háborúba, miközben Kijev külföldi támogatói csökkentették a katonai támogatást.

A tábornoknak ezután állítólag tanácsadói pozíciót ajánlottak fel, amit ő visszautasított, és inkább úgy döntött, hogy teljesen elhagyja a hadsereget – mondta a forrás a hírügynökségnek.

Miután hétfőn kiszivárogtak a Zaluzsnyij közelgő kirúgásáról szóló hírek, Szerhij Nyikiforov, Zelenszkij szóvivője hivatalos közleményt adott ki, amelyben ragaszkodott ahhoz, hogy ez “nem igaz”. Az ukrán védelmi minisztérium is közzétett egy üzenetet a közösségi médiában, amelyben hamisnak nyilvánította a pletykákat.

A The New York Times kedden arról számolt be, hogy az ukrán elnök a döntés újragondolása mellett döntött, miután az eredeti terv megjelent a sajtóban. Egy másik forrás azonban azt mondta a lapnak, hogy a kirúgást csak ideiglenesen halasztották el, amíg Kijev keresi Zaluzsnij megfelelő utódját.

Moszkva eközben Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő szerint az ukrán parancsnok elbocsátásáról szóló híreszteléseket annak jeleként értékelte, hogy a kijevi vezetés zűrzavarban van, és “sok problémája van”. Azt jósolta, hogy az ukrán katonai és polgári vezetésben a sikertelen ellentámadásból eredő megosztottság tovább fog nőni, ahogy Oroszország halad céljai megvalósításában.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések