A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hatalmas bravúr: a magyar női kosarasok legyőzték Japánt és nagy lépést tettek az olimpiai kvóta megszerzéséért

A három továbbjutó hely sorsa vasárnap dől el, amikor a magyarok Spanyolországgal csapnak össze.

A magyar női kosárlabda-válogatott bravúrral 81–75-re legyőzte Japánt pénteken a Sopronban zajló olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, és nagy lépést tett az ötkarikás kvóta megszerzése felé.

A tavalyi Európa-bajnokságon negyedik magyar csapat a csütörtöki nyitányon 67–55-re kikapott Kanadától, a japánok viszont már félig a zsebükben érezhették a párizsi repülőjegyet, mivel a nyitónapon 86–75-re verték a spanyolokat.

A soproni csatában 0–9-nél találtak be először a hazaiak a Törökországban légióskodó Kiss Virág révén, majd a második vendégtripla után tízpontos különbség alakult ki (2–12). Ekkor beindult a 208 centijével a palánk alatt egyeduralkodónak számító Határ Bernadett, Dombai Réka hármast dobott, és nemsokára 11–14 állt az eredményjelzőn.

Újabb 8–0-s japán roham következett, és megint tíz pontra meglépett az olimpiai ezüstérmes ellenfél. A folytatásban sorra maradtak ki mindkét oldalon a helyzetek, így maradt a japán előny, némi vigaszt az jelentett, hogy a Sopronból Spanyolországba szerződött Határ – a mezőny legjobbjaként – megszerezte 11. pontját.

Ismét Dombai pillanatai következtek: duplát dobott, büntetőt harcolt ki, majd egy triplával kiegyenlített, így a nagyszünetben 32–32 volt az állás. Az első félidőben az ellenfél önmagához képest gyengén dobta a hármasokat (16 kísérletből 4 esett be), a lepattanózásban pedig egyértelmű magyar fölény mutatkozott (25–15). Térfélcsere után fülsiketítő hangorkán fogadta, hogy először vezetett Székely Norbert szövetségi kapitány együttese (37–35), a japánok pedig kissé megzavarodtak a tetemes előny eltűnése miatt.

Igazi „nyílt sisakos” ütközet alakult ki, a magyarok szinte önkívületben csúsztak-másztak minden labdáért, közben a hatszoros Ázsia-bajnok egyre többet rontott. Juhász Dorka ellenállhatatlan volt a palánk alatt, az utolsó szakasz 53-48-ról indult. Ez egy 7–0-s japán sorozattal kezdődött, de két perccel később, a csapatkapitány Dubei Debóra 12. pontjával már 60–55-öt mutatott az eredményjelző. Szemet gyönyörködtető magyar kosarak születtek Határ és Dubei elképesztő megoldásai révén, és hatpontos előnyben már elérhető közelségben volt a siker (69–63).

A fáradhatatlan ellenfél azonban nem adta fel, két perccel a vége előtt 73–73 volt az állás. Juhász triplát, Lelik büntetőt dobott (77–73), és innen már nem volt kérdéses, hogy melyik csapat nyer. Két forduló után mind a négy gárda 1–1-es mérleggel áll a kvalifikációs csoportban, így a három továbbjutó hely sorsa vasárnap dől el, amikor a magyarok Spanyolországgal csapnak össze.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések