A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zelenszkij: hagyják abba az ukrán menekültek támogatását, a pénzt adják inkább Ukrajnának


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt javasolta, hogy a nyugati országok hagyjanak fel az ukrán menekültek kifizetésével, és utalják át ezt a pénzt Ukrajnának

Ezt az ARD-nek adott interjújában mondta.

"Például valaki elment, külföldön van, és Németországból kap támogatást. Köszönjük, hogy támogatják polgárainkat. De előfordul, hogy ez a személy Önöktől és tőlünk is kap támogatást. Most nem a Németországban élő ukránjainkról beszélek, ezt általánosítom Önökre. Ezért mondtam mindig is, hogy sokkal jobb lenne számunkra, ha Németország úgy támogatná az ukránokat, hogy pénzt adna az ukrán költségvetésnek. És akkor Ukrajna máris újraosztaná ezt a pénzt, attól függően, hogy hol van az illető"

- mondta az elnök az ARD-nek adott interjúban.

Megjegyezte, hogy most a menekültek kiviszik a pénzt Ukrajnából, ott kapnak pénzt az európai országoktól, de ezek a pénzek is az EU-n belül maradnak.

35 millió dollár naponta - Kiderült, mennyit költenek külföldön az ukránok

A külföldön élő ukránok naponta 35 millió dollárt költenek bankkártyájukról.

Az ukránok külföldi költekezésén keresztül Ukrajnából kiáramló pénzeszközökről Szerhij Mykolajcsuk, az ukrán Nemzeti Bank elnökhelyettese adott statisztikát.

Adatai szerint a lakosság pénzeszközeinek állandó kiáramlása Ukrajnából az "utazás" kategóriában 2022-re több mint 20 milliárd dollár, 2023-ban pedig 18 milliárd dollár.

A Nemzeti Bank pontosította, hogy 2023 áprilisától napjainkig az ukrán bankkártyákból külföldre összesen 35 millió dollárt költenek naponta.

Ez a szám a teljes körű invázió kezdete után komolyan megnőtt a menekültek tömeges külföldre távozása miatt, amikor sokan közülük ukrán kártyájukról költenek pénzt (amit az NBU az "utazás" cikkely alatt Ukrajnából történő pénzkiáramlásként könyvel el).

Ugyanakkor a fordított áramlás - a külföldön élő ukránoktól származó bevételek (amelyek az országba irányuló valuta beáramlásának egyik fő csatornája voltak) - csökken. Míg 2021-ben ez a szám 14 milliárd dollár volt, addig 2022-ben 12,5 milliárd dollárra, 2023 első 11 hónapjában pedig 10,6 milliárd dollárra esett vissza.

Így az ukránok jelenleg több pénzt vonnak ki az országból, mint amennyit az ukrán gazdaságba juttatnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések